Szolgáltatók Mobiltelefonos közlekedési jegyet fejleszt a BME és a NetLock

Mobiltelefonos közlekedési jegyet fejleszt a BME és a NetLock

MTI | 2013.10.16 13:17

Mobiltelefonos közlekedési jegyet fejleszt a BME és a NetLock

Olyan tömegközlekedési jegy kerülhet hamarosan a piacra, amely mobiltelefonnal és tablettel használható, ráadásul használatarányos díj megfizetését teszi lehetővé.

Az elektronikus hitelesítéssel foglalkozó NetLock Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóival együtt nTicket néven elektornikus tömegközlekedési jegyet fejleszt. A rendszer lényege, hogy a megállókat vandál- és üzembiztos, intelligens, passzív, érintés nélküli kommunikációra alkalmas (NFC címkével ellátott) készülékkel szerelik fel. Az utasok NFC-képes eszközökkel - például mobiltelefonnal vagy tablettel - vehetik igénybe a közösségi közlekedést, ezeken keresztül zajlik az utazás megkezdésének és befejezésének a regisztrációja. Mivel az utasok mobiltelefonjai állnak kapcsolatban a szolgáltató központi rendszerével, nincs szükség drága érvényesítő készülékekre sem.

A NetLock Kft. a Docler cégcsoport tulajdonában áll, elektronikusan hitelesített üzleti megoldások fejlesztője, szolgáltatója és integrátora Magyarországon. A cég árbevétele 2012-ben 574 millió forint, 2011-ben 452 millió forint volt. Adózott eredményük 2012-ben 142 millió forintra nőtt a megelőző évi 67 millióról.

Várhatóan 2014 áprilisára készül el az a demo rendszer, amelyben az NFC címkével ellátott megállók - és a használatarányos elképzelés segítségével - bemutatható az nTicket alapvető működése.

Az éles üzemben is bevezethető rendszer a tervek szerint 2015 első negyedévében készül el. A megoldás bármely nagyvárosban alkalmazható lesz, a jelenleg is működő elektronikus jegyrendszerek gazdaságosabban üzemeltethető alternatívájaként, vagy azok kiegészítéseként.

Kiemelt Partnereink