Szolgáltatók Megtolja az etanol szekerét a Mahle

Megtolja az etanol szekerét a Mahle

autopro.hu/Sz.K. | 2018.03.13 06:24

Megtolja az etanol szekerét a Mahle

A Mahle új termékében megvan a lehetőség, hogy forradalmasítsa az etanolgyártást: az MBE2 (Mahle bio etanol 2) olyan megoldás, amely legalább tíz százalékkal növeli a termelhető mennyiséget anélkül, hogy emelni kellene a cukornádtermelés földterületét.

Egy ideje már világos, hogy a bioüzemanyagok használata életképes alternatíva lehet a széndioxid-kibocsátás elleni örökös küzdelemben, ez etanolt ezért világszerte fontos üzemanyagként tartják számon. Brazíliában és az Egyesült Államokban például rengeteg járművet hajt meg 100 vagy 85 százalékos koncentrációjú etanol. Sok más ország azért használja az etanol és a benzin keverékét, hogy növeljék az üzemanyag oktánszámát, ugyanis a magasabb oktánszám miatt az etanol az új, még inkább energiahatékony belsőégésű motorok kihívásainak is tökéletesen megfelel.

A megújuló, fenntartható és környezetbarát üzemanyagtípussal kapcsolatban a Mahle úgy számol, hogy globális piaci potenciálja a következő években megnőhet. Ennek egyik alapja az lehet, hogy a tekintélyes fogyasztási kapacitással bíró Kína döntéshozói bejelentették: tíz százalék etanoltartalmú benzinkeveréket fognak használni az egész országban. Hasonlóan jár el az Egyesült Államok, ami a jelenlegi szintén tíz százalékos arányt 25-30 százalékosra növeli.

Amíg az elektromos energia nagy része is megújuló forrásokból származik majd, az elektromos járművek terjedését egyelőre visszafogva várhatóan a már meglévő infrastruktúra alapuló etanol kap majd nagy fókuszt a fogyasztásban. Éppen ezért fejlesztette ki Sao Paolo-i techközpontjában a Mahle az MBE2-t.

Az első generációs bioetanol főként cukornádból készül, míg a második generációs biomasszából. Hogy a fermentációs folyamat megújuljon, az MBE2 olyan rendszerből áll a fermentálókon belül, ami szoftver segítségével irányítja a folyamatot: a rendszer biokémiai reakciókat stimulál, ami nagyobb mennyiségű etanol előállítását teszi lehetővé, ráadásul alacsonyabb előállítási költségek mellett.

Az MBE2 hatékonyabbá teszi az etanolelőállítással foglalkozó üzemeket és nagyobb teremlési volumen mellett sem igényli az etanoltermelés miatt megművelt földterületek növelését. A technológia minden nyersanyaggal, akár a kukoricával is működik.

Kiemelt Partnereink