Szolgáltatók Járműipari beszállítók is nyertesei lesznek az új fejlesztési programnak

Járműipari beszállítók is nyertesei lesznek az új fejlesztési programnak

Wurmbrandt András | 2018.01.11 12:30

Járműipari beszállítók is nyertesei lesznek az új fejlesztési programnak

Nagy arányban lehetnek járműipari beszállítók a között a 300 cég között, amelyek nyertesei lehetnek a győri Borsodi Műhely Kft.-ben most bejelentett Középvállalati Fejlesztési Programnak. A cél, hogy az elmúlt években gyors növekedést produkáló vállalatok stabil pályán maradjanak és tovább tudjanak fejlődni.

Hirdetés

Középvállalati Fejlesztési Program néven a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások versenyképességét növelő nagyszabású támogatási program megvalósításába kezdett a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézménye, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló kiemelt projekt a nagy növekedési képességű vállalkozások (angolul High Growth Companies - HGC) fejlesztését célozza. A támogatást elnyerő cégek számára többek között a hatékonyságot, a termelékenységet, a munkaszervezést és a rugalmasságot, összességében a versenyképességüket nemzetközi szinten is lényegesen befolyásoló tényezők fejlesztésében kapnak szakértői segítséget az IFKA-tól kutatás, felmérés, tanácsadás és mentorálás formájában.

A program bejelentésének helyet adó győri Borsodi Műhely Kft.-ben elhangzott, az Irinyi Tervben megfogalmazott legfontosabb gazdaságpolitikai feladat az újraiparosítás, azaz a hazai ipar fejlődésének segítése, és ezzel a magyar nemzeti összterméken belül az iparból származó bevétel további növelése. A hozzáadottérték-termelés és munkahelyteremtés jelentős része a vállalatok azon néhány százalékához köthető, amelyek a legdinamikusabban növekednek, komoly részt vállalnak az innovációs folyamatokban, illetve exportképes termékeiknek köszönhetően nemzetközi szinten is versenyképessé tudnak válni.

Az Autopro kérdésére Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért- és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, a magyar gazdaság teljesítményének több mint a felét adják a kkv-k. Ezért ebben a szektorban nagy fejlődési lehetőséget látnak. Ráadásul olyan fejődési lehetőséget, amelyet közvetlenül tudnak befolyásolni. Az államtitkár úgy fogalmazott, ha ezek a kkv-k növekednének, jobban be tudnának kapcsolódni a teljes ellátási láncba, és tudnának foglalkozni kutatásfejlesztéssel, innovációval is. Hozzátette, a minisztérium ösztönzi a multinacionális cégeket, hogy jöjjenek Magyarországra, ugyanakkor aktívan támogatja a magyar vállalkozásokat, hogy minél nagyobb mértékben fejlődjenek.

A Középvállalati Fejlesztési Program a vállalkozások fejlesztési igényeinek azonosításán és a gazdasági szereplők fejlődést elősegítő partnerségén alapul. Az érintett vállalkozások eddiginél hatékonyabb támogatása érdekében az IFKA által irányított program célja, hogy kétezer gyors növekedési potenciálú vállalkozás aktiválásán keresztül azonosítsák a célcsoport cégek fejlesztési igényeit, motiválják az érintett vállalkozások menedzsmentjét, illetve megalkossanak egy komplex és rugalmas kiválasztási monitoring rendszert, valamint testreszabott fejlesztéspolitikai konstrukciókat és ügyfélkezelési megoldásokat dolgozzanak ki. A megalapozó kutatás eredményeire épülő képzésbe minimum 300 HGC vállalkozást vonnak be.

Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az Autoprónak elmondta, az előzménykutatásban vizsgált kétezer cégnél a speciális jellemzőikre koncentráltak, és azt látták, hogy ugyanolyan eloszlás figyelhető meg a nagy növekedési potenciállal bíró vállalatok tekintetében is, mint általában a magyar vállalkozásoknál. Azaz egyik ágazatot sem találták felülreprezentáltnak, így a járműipart sem.

Az ügyvezető szerint egyébként nagyon fontos, hogy azok a cégek, amelyek ma járműipari beszállítók, és azért növekednek, mert több megrendelést kapnak a gyártótól, a jövőben legyenek képesek önálló termékfejlesztésre, és legyenek képesek akár több lábon is megállni.

Hozzátette, azokat a cégeket hívják egyébként gyors növekedési potenciállal bíró középvállalatoknak, amelyek az elmúlt 3 évben legalább 5 és 10 százalék közötti árbevétel növekedést tudtak felmutatni.

Az Autopro kérdésére válaszolva elmondta azt is, egyelőre még nincs kiválasztva mind a 300 cég, most zajlik a növekedést meghatározó tényezők azonosítása. A program hatását viszont már 2019 közepén érezni fogják a vállalkozások, akár árbevétel növekedésben, létszámnövekedésben, önálló termékfejlesztésben, új technológiák bevezetésében, vagy éppen egy új piacra való kijutásban.

A projekt következő fázisában még januárban elkezdi a munkát a vállalkozások fejlesztésének tudás- és képzésbázisa, a HGC Akadémia. Ennek részeként a célcsoport igényei alapján indítanak majd egy motivációs vállalkozásfejlesztési képzési programot, illetve kialakítanak egy tudásbázis és vállalkozásfejlesztési együttműködést célzó közösséget.

Dr. Barta Balázs, a HGC Akadémia megvalósításáért felelős nemzetközi konzurcium vezetője a képzésekről szólva kiemelte, a programba bekerülő mind a 300 cégnek lehetősége lesz majd külföldi tanulmányutakon részt venni, az autóipar tekintetében főként németországi vállalatoknál lehet majd technológiát tanulni.

Hozzátette, azt szeretnék, ha minden ágazatból és minden megyéből, lenne 15 olyan középvállalkozás, amely részt tud venni a programban, így mind a teljes feldolgozóipari, mind a teljes területi lefedettség teljesül.

A projekt meghatározó része egyébként egy komplex minősítési rendszer kialakítása is, amellyel a nagy növekedési képességű vállalkozásoknak kívánnak hosszú távon is hatékony segítséget nyújtani.

A megalapozó kutatás és a HGC Akadémia által együttesen generált általános tudástartalmat workshopokon, webináriumokon és a különböző kiadványokon túl egy Budapesten és 21 vidéki városban tartandó képzési konferenciasorozat keretében kívánják átadni az érintett vállalkozásoknak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink