Szolgáltatók Így lehet kipróbálni a fővárosi hidrogénes buszt

Így lehet kipróbálni a fővárosi hidrogénes buszt

autopro.hu/P.B. | 2024.01.24 14:16

Így lehet kipróbálni a fővárosi hidrogénes buszt

Fotó: Pörge Béla

Hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt tesztel a Volánbusz a budapesti agglomeráció helyközi vonalain 2024. január 22-től legalább fél éven keresztül. A próbaüzemre a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egy éven át tartó demonstrációs mintaprojektje keretében kerül sor.

Amint arról az autopro.hu is részletesen beszámolt, január 19-én mutatkozott be – az első nyilvános hidrogénkút átadásának napján – a Volánbusz által tesztelt Toyota-CaetanoBus H2.City Gold típusú, hidrogén üzemanyagcellás busz. A jármű 35 ülő és 34 álló utas szállítására alkalmas, kerekesszék szállítására kijelölt hellyel és felszállást segítő rámpával is rendelkezik.

A busz öt üzemanyagtartályban összesen 37,5 kilogramm hidrogéngáz tárolható. Ezek együttesen mintegy 20-30 perc alatt teljesen feltölthetők, amivel 400 kilométert képes megtenni a jármű. A 60 kilowatt teljesítményű hidrogén üzemanyagcellás rendszer mellett 180 kilowattos Siemens villanymotor és 44 kilowattórás összkapacitású lítium-titanát-oxid vontatóakkumulátorok támogatják a jármű hatékony, környezetbarát működését.

Elindult a teszt

Az autóbusz január 22-étől menetrend szerint szállít utasokat a 689-es és 691-es járatokon Kelenföld, vasútállomás és Szigethalom között. A tesztbusz csak munkanapokon közlekedik, a részletes menetrendje ide kattintva érhető el.

Az autóbusz szervizeléséről a jármű tulajdonosa, a székesfehérvári székhelyű Truck-Trailer és Parts Kft. gondoskodik, míg a töltés a Linde Gáz Magyarország Zrt. Illatos úti töltőállomásán történik.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink