Szolgáltatók Harmincas sebességkorlátozást vezetett be Párizs

Harmincas sebességkorlátozást vezetett be Párizs

autopro.hu/P.B. | 2021.09.01 14:22

Harmincas sebességkorlátozást vezetett be Párizs

Fotó: Pixabay

Augusztus 30-tól kezdve Párizs legtöbb utcáján harminc kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be. A szabály alól csak néhány fontosabb főútvonal, és a városon is áthaladó autópálya jelent kivételt. Az intézkedéstől kevesebb balesetet és kisebb zajterhelést várnak.

Már több nyugat-európai város is kísérletezett a 30-as övezet bevezetésével, Párizs mindenképpen az eddigi legkomolyabb szereplőnek számít, főleg azok között, akik be is vezették a korlátozást. A francia fővárosban augusztus 30-tól kezdve néhány fontosabb főútvonal kivételével harminc kilométer/óra a maximálisan megengedett legnagyobb sebesség az autók számára.

A korlátozástól a városvezetés azt reméli, hogy 25 százalékkal csökken majd a balesetek száma, 50 százalékkal csökken a zajterhelés, valamint több hely jut a helyi gyalogosok és kerékpárosok számára.

A párizsiak 59 százaléka támogatja a döntést, ráadásul a mostani intézkedés bevezetése előtt is a párizsi utcák hatvan százaléka már 30-as övezetben volt – írja az Automobilwoche.

Több hasonló intézkedés

Az új sebességkorlátozáshoz egyébként Párizsban nem kellett több száz táblát kihelyezni - a városba vezető bekötőutakra kikerült a magyar „30-as övezet” helyi megfelelője. Érdekesség, hogy Párizs nem úttörő az egész városra kiterjedő sebességkorlátozással Franciaországban: Lille és Grenoble már bevezetett hasonló korlátozásokat.

A sebességkorlátozás nem az egyetlen, az autóforgalom visszaszorítását célzó intézkedés a városban: több ideiglenes kerékpárút válik véglegessé és több sétálóutcát jelölnek ki, valamint fákat és növényeket ültetnek a városban.

Az intézkedés ellen főleg azok a külvárosiak és az agglomeráció lakói tiltakoznak, akik nem valamelyik metróvonal közelében élnek – számukra nehezíti a munkába jutást az új szabály.

Kiemelt Partnereink