Szolgáltatók Buszra szerelt kamerákkal távolítják el a szabálytalanul parkolókat

Buszra szerelt kamerákkal távolítják el a szabálytalanul parkolókat

autopro.hu/P.B. | 2024.06.21 09:22

Buszra szerelt kamerákkal távolítják el a szabálytalanul parkolókat

Fotó: MTA

New Yorkban a helyi autóbuszokban lévő kamerák képei alapján automatikusan büntetik azokat az autósokat, akik szabálytalanul a buszsávban és buszmegállóban közlekednek, vagy ott parkolnak.

Hirdetés

New York városa június 17-én jelentette az Automated Camera Enforcement (ACE) aktiválását Brooklyn, Queens, Manhattan és Bronx 14 buszjáratán. A korábban Automated Bus Lane Enforcement (ABLE) néven ismert ACE program valós időben rögzíti a buszsávban szabálytalanul közlekedő és parkoló, valamint a buszmegállókat blokkoló autókat.

Az érintett útvonalakon átlagosan 5 százalékkal nő a buszsávban közlekedő buszok sebessége, 20 százalékkal csökken az ütközések száma, és 5-10 százalékkal csökken a károsanyag-kibocsátás – írja közleményében a Metropolitan Transportation Authority hozzátéve, hogy a sofőrök mindössze 9 százaléka követ el újabb szabálytalanságot a bírságolás után. A jelenleg sávellenőrzési technológiával ellátott 14 útvonalon mind a 623 autóbusz frissítésre került a legmodernebb mesterséges intelligencia alapú technológiával.

A közlemény szerint nemcsak gyorsabb, de biztonságosabb is lesz így a buszos közlekedés azzal, hogy a buszmegállókból eltűnnek szabálytalan autók, és így a buszok rendesen be tudnak állni a megállókba.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink