Szolgáltatók Bezárja magyar gyárát az IBM

Bezárja magyar gyárát az IBM

autopro.hu/P.B. | 2023.08.15 13:20

Bezárja magyar gyárát az IBM

Fotó: IBM

Megerősítette az IBM, hogy bezárja váci gyárát. A dolgozók egy részét más üzemekbe helyezik, még a tárolószervereket, amik eddig Vácon készültek, Mexikóban fogják gyártani. Sajtóértesülések szerint az IBM váci cége jogutód nélkül megszűnik.

Hirdetés

Elsőként a Telex számolt be a hírről, a lap értesüléseit pedig az IBM is megerősítette: bezár az IBM váci üzeme, ahol a cég tárolószervereket gyártott. A vállalati tárolószerverek összeszerelése, illetve gyártása 1996-ban kezdődött Vácon, 1999-től pedig a gépek összeszerelése teljes egészében a magyarországi üzemben zajlott. A tárolóegységeket előállító gyár üzemeltetését 2002-ben vette át az IBM Data Storage Systems Kft. – ez a vállalat szűnik most meg.

„A váci gyártólétesítményt bezárjuk, de az alkalmazottak egy részét más IBM-egységekhez irányítjuk, és otthonról fognak dolgozni” – közölte az IBM a Telex kérdéseire válaszolva, ugyanakkor az érintettek számát nem árulták el, az IBM ugyanis a dolgozói létszámot és a telephelyek működésével kapcsolatos részleteket vállalati titokként kezeli.

Mexikóba helyezik a gyártást

Az IBM a tárolószerverek gyártását Mexikóba, Guadalajara városába helyezi át. Ennek oka pusztán a hatékonyság, egyszerűen jobban megéri így az IBM-nek. Az IBM DSS 2022-ben a céginformációs adatbázis szerint 448 főt foglalkoztatott.

Az IBM magyarországi központja Budapesten található, de a cég korábban Székesfehérváron is üzemeltetett egy informatikai központot, amit 2020-ban bővített is. Az IBM DSS-ből azonban 2021-ben kivált a Kyndryl Hungary Kft., így a fehérvári gyár is hozzájuk tartozik már.

Korrekt eljárás

A Telex információi szerint a bezáró váci üzemben dolgozókkal korrekt módon járt el a cég, áthelyezésük részleteiről augusztus végéig értesülnek az érintettek, illetve addig dől el az is, hogy a távozók pontosan milyen végkielégítéssel hagyják ott a céget.

„A munkavállalók – az illetékes üzemi tanáccsal/szakszervezettel folytatott megbeszéléseknek megfelelően – olyan végkielégítési csomagban részesülnek, amely megfelel az iparági szabványoknak és a jogszabályi előírásoknak. A javasolt végkielégítési csomag konkrétumait nem hozzuk nyilvánosságra” – írta az IBM.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink