Szolgáltatók Autonóm kisbusszal bővítené flottáját a Waymo

Autonóm kisbusszal bővítené flottáját a Waymo

autopro.hu/D.Á. | 2022.01.03 11:17

Autonóm kisbusszal bővítené flottáját a Waymo

Fotó: Waymo

A Waymónak már van egy működő vezető nélküli fuvarmegosztó szolgáltatása az Egyesült Államokban egy kis területen, tesztüzemben, átalakított Chrysler kisbuszokkal. Most azonban valóban önvezetésre tervezett, elektromos járműveket szerezne be a szolgáltató a Geely almárkájától.

A Google leányvállalata, a fuvarmegosztó Waymo a kínai Geely autógyártóval indított közös projektet, melynek keretében megszületett egy elektromos, önvezető utasszállító jármű. A kisbusz a Geely almárkája, a Zeekr terméke lett. A tágas, a minél jobb helykihasználást előtérbe helyező dizájn futurisztikus, még kormánykerék sincs benne – noha a törvények megkövetelnek majd egyet, ha közútra kerül az autó. A négy tolóajtó közül az első kettő előre, a hátsók hátrafelé nyílnak. B-oszlop nincsen, a padló pedig nagyon alacsonyan van, így könnyű beszállni az ötüléses utastérbe.

Fotó: Waymo

Még nem jött el a jövő

A Waymo közleménye szerint a hatályos amerikai jogszabályokat be kell tartaniuk, de egy nap a könnyen személyre szabható kabinból eltűnnek a fizikai kezelőszervek, és maradnak a kényelmes, dönthető ülések, képernyők, kényelmesen elérhető telefontöltők, valamint a nagy fej- és lábtér.

A Waymo nem adott meg határidőt a Geely kisbuszok munkába állítására vonatkozóan. Közölték, hogy a képek is csak illusztrációk, a járművek végső dizájnja a gyártás idején aktuális szabályozásoknak megfelelően fog alakulni - adta közre az InsideEVs.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink