Szolgáltatók Amerikai kézre kerülhet a BKK szolgáltatója

Amerikai kézre kerülhet a BKK szolgáltatója

autopro.hu/P.B. | 2023.10.16 08:18

Amerikai kézre kerülhet a BKK szolgáltatója

Fotó: Pörge Béla

Budapesten az ArrivaBus a BKV után a második legnagyobb szolgáltatója a BKK-nak, a vállalat több száz autóbuszt üzemeltet a fővárosban. Az Arriva jelenleg még a Deutsche Bahn tulajdonában áll, de ez hamarosan megváltozhat.

A miami-i székhelyű befektető, az I Squared Capital napokon belül aláírja a szerződést a Deutsche Bahn nemzetközi szállítási üzletágának, az Arrivának a megvásárlásáról – mondta el a Reutersnek három, az ügyet jól ismerő ember.

Míg azonban az ügylet a végső szakaszhoz közeledik, a források arra figyelmeztettek, hogy az időzítés még változhat, az ügylet lebonyolítása és lezárása még több hónapig tarthat. A Deutsche Bahn közleményében azt írta, hogy 2024 végéig szeretnénk eladni az Arrivát.

A weboldala szerint az Arriva évente 1,5 milliárd utast szállít tíz országban vonattal és busszal, és több mint 34 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A cég hazánkban elsősorban Budapesten van jelen, de ismerős lehet több környező ország (például Csehország és Szlovákia) helyközi közlekedéséből is, valamint erős a jelenléte Londonban is.

A német állami tulajdonú vasúttársaság a múltban megpróbálta eladni az Arriva egyes részeit, hogy készpénzt gyűjtsön adóssága csökkentése és a hazai infrastruktúrába való befektetés érdekében. A Deutsche Bahn legfrissebb éves jelentése szerint az egység a jövedelmezőséggel küzdött, tavaly 12 millió eurós korrigált üzemi nyereséget ért el, szemben az előző évi 73 millió eurós üzemi veszteséggel.

A Budapesten szolgáltató ArrivaBus Kft. 99 százalékos tulajdonosa a Deutsche Bahn alá tartozó Arriva. Az ArrivaBus elődje a Videoton holdinghoz tartozó VT-Transman volt, a cég 2000-es években került az Arriva tulajdonosi körébe, 2020 óta pedig 99 százalékban az Arriva a tulajdonosa.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink