Szolgáltatók A vasúttal is harcolna az oroszok ellen Ukrajna

A vasúttal is harcolna az oroszok ellen Ukrajna

autopro.hu/P.B. | 2022.06.16 12:22

A vasúttal is harcolna az oroszok ellen Ukrajna

Fotó: Pixabay

Átállna az európai országokban is használt normál nyomtávú vasútra Ukrajna, az eddig használt – Oroszországban és a szovjet utódállamokban bevett – szélesnyomtávú vasúti hálózatról. A fejlesztés idő- és költségigényes.

Hirdetés

Denisz Anatolijovics Smihal ukrán miniszterelnök bejelentette: Ukrajna fokozatosan építené át orosz rendszerű, széles, 1520 milliméter nyomtávú vasúthálózatát az európai szabványnak számító és a legtöbb uniós országban alkalmazott 1435 milliméteresre. Első lépésként a csomópontok és nagyvárosok pályáit alakítanák át, majd a normál rendszerű sínek fokozatosan terjeszkednének tovább az országban – számol be a Railway Gazette nyomán az Indóház Online vasúti szaklap.

A váltás hazánkra nézve is érdekes lesz: a széles és a normál nyomtávú pályák találkozásakor vagy át kell rakodni a szállítmányt az egyik rendszernek megfelelő tehervagonokról a másik rendszerűre, vagy pedig speciális, nyomtávváltásra képes járművek használata szükséges. Magyarországon Záhonyban, a csapi átkelőnél található ilyen átrakodó, míg például Szlovákiában onnan légvonalra alig pár kilométerre fekszik Tiszacsernyő, ami szintén egy átrakodóval rendelkező állomás – az említett két település részben erre az iparágra épült, és ma is sok embernek ad munkát a két hálózat közötti váltás.

Nagyszabású beruházás lenne

Ukrajna körülbelül 21.600 kilométernyi vasúthálózattal rendelkezik, így bármilyen nagyobb szintű átépítés óriási beruházást jelentene. A háború során viszont eddig már több ezer kilométernyi vasúti pálya rongálódott meg vagy semmisült meg, ezért az újjáépítés során kisebb költségekkel járhat a rendszerek közötti váltás megvalósítása – hiszen egyébként is újra kell építeni a vasutat.

A beruházás további eleme a vasúti kocsik lecserélése lenne, ami szintén óriási költségekkel járna – ugyanakkor az ukrán vasúti kocsik egy jelentős része egyébként is elöregedett, illetve a háború során megsérült vagy elpusztult.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink