Szolgáltatók A teljes tervezési folyamat kiszolgálása egy kézből (x)

A teljes tervezési folyamat kiszolgálása egy kézből (x)

autopro.hu | 2015.05.11 14:22

A teljes tervezési folyamat kiszolgálása egy kézből (x)

A CAD-Terv Mérnöki Kft. három vezetőjével, Nadj István ügyvezető igazgatóval, Németh Péter mérnökség vezetővel és Sinkó András értékesítési vezetővel beszélgettünk a cég által nyújtott teljes körű szolgáltatásaikról és a terveikről.

– Milyen megoldásokat kínál a cégük?
Nadj István: – Közel 20 évvel ezelőtt alapítottam a CAD-Terv Kft-t. Az évek során történt töretlen fejlődésünknek köszönhetően, vállalkozásunk megoldás portfoliója mára négy szakterület szoros együttműködésével a teljes tervezési folyamatot lefedi. Mérnöki szolgáltatások területén mérnökeink komplex ipari feladatokat, új technológiákat alkalmazó fejlesztéseket végeznek a hazai és nemzetközi ipari szereplők igényeit kielégítve. PLM csoportunk testreszabott iparági megoldásokat nyújt ügyfeleinknek, a jellemző folyamataikra hangolva, melyben ötvözzük a világvezető Dassault Systemes megoldásokat saját fejlesztéseinkkel, valamint az iparágban szerzett, hazai szinten egyedülálló szakmai tapasztalatunkkal. Az ipar előtt álló változásokra válaszul, valamint az egyre komplexebb ügyféligényekre reagálva a közelmúltban indítottuk el két új szakterületünket a végeselemes szimuláció és az ECAD/MCAD megoldások terén.

– Hogyan működik ez a gyakorlatban?
Németh Péter: – Ügyfeleinknek a legnagyobb értéket és biztonságot az jelenti, hogy a fejlesztési folyamat során szinte minden szolgáltatást egy kézből, a CAD-Terv-től kaphatnak meg. Mi a mérnökségen gépészeti- és terméktervezéssel támogatjuk partnereinket. Kollégáim több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gépészmérnökök. Az elmúlt években több, mint ezer sikeresen lezárt projektet tudhatunk magunkénak, melyek nagyrésze autóipari megbízás volt. Neves autógyárakkal dolgozunk együtt gyártás-, gyártósori berendezések-, készülékek és alkatrésztervezés területén. A Rába megbízásából a budapesti Volvo buszok üléseit mi terveztük. 2003 óta dolgozunk együtt az Electrolux Kft-vel, akikkel több porszívó és készülékfejlesztési projektet zártunk le. Itt szeretném megemlíteni űripari projektjeinket. Bizonyára emlékeznek még a Masat-1 műhold sikerére. A kis műhold teljes gépészeti tervezését mi végeztük. A fejlesztési folyamatok lezárásaként a termékek prototípus vagy kis szériás sorozatgyártásával is támogatjuk partnereinket. Így egészen az ötlet felmerülésétől a kész, kézzel fogható termékig mérnök csapatunkkal támogatjuk ügyfeleinket.

– Hol láthatók azok a termékek, szolgáltatások, amelyeknek a megszületésénél a PLM csoport is közreműködött?
Sinkó András: – Csapatunk kifejezetten a háttértámogatással foglalkozik. A mi dolgunk, hogy az ügyfeleink által megálmodott mérnöki folyamatok megfelelően, az előírások szerint és hatékonyan működjenek. Más szemszögből nézve, aki az autóipari beszállítói lánc részese szeretne lenni az autógyárak beszállítói előírásainak megfelelően kell az adatait kezelni, a terveit elkészíteni és együttműködni. Aki új belépő végigkísérjük és támogatjuk a beszállítóvá válás útján, annak érdekében, hogy az előírt követelmények a lehető leggyorsabban bevezetésre kerülhessenek. Azok részére, akik már részesei a folyamatnak hatékony támogatást nyújtunk a verzióváltások, továbbképzés területén, vagy a hatékonyság növelése érdekében végzett egyedi fejlesztéseinkkel. Megoldásaink nem egy termékből állnak, hanem az ügyfeleink igényeire szabott, iparági megoldásokból, melyeknek csupán egy építőeleme a CAD-rendszer. Gyakorlati tapasztalataink és referenciáink kibővültek az autóipar mellett a fémöntő és fémforgácsoló, valamint a fröccsöntő szerszámok területére is.

– A végeselemes szolgáltatások hogyan kapcsolódnak a portfolióhoz?
Sinkó András: – A tervezési folyamatban a méretezés, a konstrukció ellenőrzése mindig is központi szerepet töltött be. Napjainkban a végeselemes szimuláció már a mérnökök részére is elérhetővé vált a CAD-rendszerekbe épített modulok révén, így a végeselemes szimuláció is egyre szélesebb körben kerül alkalmazásra. Innen nézve ez a belépő szint a környezetünk valósághű modellezése felé vezető úton. Az elmúlt évek fejlődésének köszönhetően komplex feladatok vizsgálatára is lehetőség nyílt. Képesek vagyunk az autóiparnál maradva pld. autók ütközését vagy különböző ütközési eseteket szimulálni, vagy a szellőző rendszer működését ellenőrizni, stb. mielőtt az autó legyártásra került volna. A jelenlegi és a jövőben várható piaci igények lefedése érdekében döntöttünk a végeselemes szimulációval foglalkozó szakterületünk kiépítése mellett. Megoldásaink a Dassault Systemes SIMULIA (Abaqus) termékportfoliójára épülnek, melyekkel mind a technológiába épp bekapcsolódni vágyó, mind pedig magas szinten használó ügyfeleink igényeit is lefedjük.

– Az egyik legfiatalabb szakterületük az ECAD/MCAD megoldásokat nyújtó EDMD Solutions Kft. Mi volt az oka, hogy a cég e területtel bővítette portfolióját?
Nadj István: – Ha arra van szükség, hogy megteremtsük a szükséges és hatékony tervezői kohéziót a gépészek és az elektronikai tervezőmérnökök között, a Mentor Graphics termékmegoldásait ajánljuk, melyek egyedülálló módon képeznek hidat e két szakterület között. A MASAT-1 fejlesztése során saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy mekkora szakadék van az elektronika és a gépészet között. Például egy súlyszámítás minden egyes iterációs lépése két-három napig tartott csak azért, mert az elektronikai komponenseket kézzel kellett frissíteni. A megoldást kutatva felismertem, hogy hasonló problémákkal szembesül minden vállalkozás, ahol a termékben elektronikai komponensek is vannak. Szakterületünk a NYÁK-tervezés területén piacvezető Mentor Graphics termékmegoldásai mellett választ ad az évek óta fennálló problémára, és hidat képez az elektronika és a gépészet között. A megoldásunk kétirányú kommunikációt biztosít a szakterületek között és nem kényszeríti arra a felhasználót, hogy kilépjen a saját környezetéből. Mind a gépészeti, mind az elektronikai tervező a saját rendszerével dolgozhat továbbra is. Mi a közös nyelvet teremtjük meg.

– Partnereik hány százalékát teszi ki az autóipar?
Sinkó András: – Tevékenységünk legnagyobb része az autóiparhoz köthető, partnereink 80-90 százaléka, akik mint OEM-ek, vagy mint TIER 1 és TIER 2-s vállalatok- köthetők e piaci szegmenshez. Ide soroljuk az autógyártók beszállítóit is, akik más területre is bedolgoznak pld. műanyagfröccsöntő vagy fémipari vállalkozások. Erre számos pozitív példa van a magyar tulajdonú partnereinknél, mint például Fémalknál, a Csaba Metálnál és az Agrohídnál is.
Németh Péter: – A mérnökségen jelentkező feladatoknak 60 százaléka köthető közvetlenül az autóiparhoz. Feladataink megvalósítása során zömében az ötlettől egészen a prototípus elkészítéséig részt veszünk a folyamatokban. De természetesen vannak olyan munkáink is ahol egy-egy részfolyamatot végzünk. A hangsúly a jövőben is a határidőre és magas minőségi elvárásoknak megfelelve történő szállításon van, melyben nagy segítség a munkatársaink kiváló szaktudása, melyhez hozzáadódik az egyedi projektek során szerzett tapasztalat. Az autóiparon és űriparon kívül a repülőgépiparban, műanyagiparban és a készüléktervezésben is meghatározó szerepünk van.

– Mik a tervek az elkövetkező évre, milyennek látják az autóipar jövőjét?
Sinkó András: – Jól látszik a magyarországi autóipari beszállítói lánc fejlődése. Ezt mi a keresleten is érezzük, és arra számítunk, hogy ugyanilyen dinamikusan növekvő lesz, mint az elmúlt években. Várhatóan a gyártásban érdekelt cégek sokkal jobban bevonódnak a termékfejlesztésbe, mely igényeket csapatunk felkészülten várja.
Németh Péter: – Ezt a lendületet érzi a mérnökség is. Folyamatosan bővülő mérnöki csapatunkkal fel vagyunk készülve az egész kis – néhány – órás projektekre ugyanúgy, mint a nagyobb volumenű megbízásokra.
Nadj István: – A CAD-Terv megoldás portfoliójával, a bemutatott négy szakterület együttműködésével képes lefedni a teljes tervezési folyamatot. Azon leendő ügyfeleinknek is tudunk hatékony megoldást nyújtani, akik csak kóstolgatják az autóipart és azoknak is, aki már benne vannak. Van olyan TIER 1-es beszállító partnerünk, aki egy műszaki problémánál elsőként minket hív fel, mert tudja, hogy egy kézből, határidőre és az elvárt minőségben kap választ a felmerült igényére. Hiszek abban, hogy a CAD-Terv hozzáadott értéke mások számára is előnyt jelent, akiket rövidesen ügyfeleink között üdvözölhetünk.

Kiemelt Partnereink