Szolgáltatók A MAGE várja az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállítást, de a járvány rányomhatja a bélyegét a rendezvényre

A MAGE várja az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállítást, de a járvány rányomhatja a bélyegét a rendezvényre

Pörge Béla | 2020.09.11 10:48

A MAGE várja az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállítást, de a járvány rányomhatja a bélyegét a rendezvényre

Fotó: Hungexpo

A járműipar egyértelműen elindult kifelé a válságból, azonban az őszt illetően nagyon nagy a bizonytalanság. Az Automotive Hungary és az Ipar Napjai kiállítások együttes rendezése jó ötlet, ám beárnyékolhatja az eseményt a járvány, nagy kérdés, hogy mi történik még ezen a téren a következő hetekben. Interjú Kilián Csabával, a MAGE elnökével.

Hirdetés

Hogyan látja most a magyar gépjárműipar helyzetét? Elindult a válságból való kilábalás?

Az augusztusi és a második féléves számok egy növekvő termelést jeleznek, az autógyárak pozitív számokról adtak hírt nemrégiben. A kínai piac nagyon gyorsan visszaállt a tavaszi mélypont után, az amerikai és az európai piac is élénkülőben van, de a koronavírus-járvány második hulláma miatt nagy a bizonytalanság.

A magyar OEM-ek várakozásai bizakodásra adnak okot, ugyanakkor két hónap kiesett a termelésből, ezt pedig jó megrendelésállomány mellett sem fogják behozni. Nagy kérdés, hogy a következő hónapban mennyire tűnik el a vásárlóerő, bízok benne, hogy nem lesz szükség teljes leállásra, aminek köszönhetően nem sokan vesztik majd el az állásukat, és a piac is élénkebb maradhat.

Mire számít a közeljövőt illetően, mikorra állhat helyre az ágazat?

Ha lesz vakcina, az új helyzetet teremt majd, de akkor sem fognak visszajönni a 2018-as vagy akár a 2019-es termelési számok. Az elkövetkező két-három év rá fog menni a helyreállásra, bár 2021-ben számolhatunk növekedéssel, de a korábbi számokat nem fogjuk elérni.

A járvány mellett látni kell, hogy nagy verseny van a piacon, új szereplők jelentek meg, a technológiai váltás és a környezetvédelmi szabályozások is komoly kihívás elé állítják az autógyártókat.

Kilián Csaba, a MAGE elnöke

Kilián Csaba, a MAGE elnöke | Fotó: MAGE

Bő egy hónap múlva (október 19-22. között) rendezik meg a Hungexpón az Automotive Hungary és az Ipar Napjai kiállítást. Mit vár a két rendezvény együttes megtartásától, miben lehet így más az esemény a két kiállítás összevonásával?

Az Ipar Napjain és az Automotive Hungary-n megjelenő kiállítók között jelentős az átfedés, azok a cégek, melyek érdekeltek az általános gépipari termelésben, az autóiparban is érdekeltek. Az összevont kiállítás így nagyobb kiállítási területet és több látogatót jelenthetne, ebből a szempontból pozitív az októberi rendezvény. Ugyanakkor Magyarországon is felgyorsult a járvány terjedése, a határok le vannak zárva. Emiatt biztosan kevesebb külföldi kiállító lesz jelen, ráadásul az egyes autóipari (és más) cégek nagyon törekednek a biztonságra, több cégnél is tiltják a nagyobb rendezvényeken való megjelenést, nem beszélve a költségtakarékossági intézkedésekről.

Emiatt nyitott a kérdés, hogy mennyi látogató lesz a kiállításon, de a MAGE arra számít, hogy lesz kiállítás, és készülünk a szakmai konferenciákra.

A MAGE tagvállalatai felől vannak visszajelzések az eseményt illetően? Várják a rendezvényt?

Vannak olyan cégek, akik nem tudnak kijönni a biztonsági előírások miatt, ők csak online rendezvényeken tudnának részt venni, de ennek a kiállításnak éppen az az egyik fő vonzereje, hogy lehetőséget biztosít a személyes találkozásra, kapcsolatépítésre.

A MAGE tagvállalatai megosztottak abból a szempontból, hogy részt tudnak-e venni az eseményen. A mi vállalataink nagy része nemzetközi cégek magyarországi vállalatai, ha az anyacég megtiltja a részvételt, akkor nem tudnak mit tenni. Izgalmas kérdés, hogy mi fog történni az előttünk álló 30-40 napban.

A kiállítás megrendezése egyben azt is jelenti, hogy a Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói versenyt ebben az évben is helyszíni rendezvényként szervezik. Mit vár ettől a versenytől?

Szakmailag egy nagyon jó program a Techtogether, az elmúlt években nagyon nagyot tudtunk előre lépni ezen a területen, a MAGE-cégek nagy része részt vett a korábbi versenyeken a feladatok kiírásában. Nagyon fontosnak tartom, hogy ez a rendezvény menjen tovább, de a járvány miatt sajnos valószínű, hogy nem tudjuk elérni a tavalyi nagyságrendet.

A MAGE tagvállalatai is fontosnak tartják ezt a versenyt, mert olyan diákok vesznek rajta részt, akik komolyan érdeklődnek az autóipar iránt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink