Szolgáltatók A hatékony munkában partner az S&T (x)

A hatékony munkában partner az S&T (x)

autopro.hu | 2013.12.06 11:22

A hatékony munkában partner az S&T (x)

Nyirő Ferenc PLM üzletágvezetővel arról beszélgettünk, manapság miért elengedhetetlenek az autóipart kiszolgáló cégek számára a vállalkozást átfogó szoftverek.

Nyírő Ferenc

Mit érdemes tudni az S&T-ről? Milyen tevékenységek szerepelnek a vállalat fő irányai között?
Az S&T Consulting Hungary hálózati, IT-biztonsági, felhő alapú szolgáltatástól és adattárolási rendszerektől az integrált vállalatirányítási megoldásokon át egészen a mérnöki tervező és PLM szoftverekig testreszabott megoldásokat kínál vállalatok és állami intézmények részére. A vállalat – elődcégeivel együtt – több mint húsz éve működik sikerrel a hazai és nemzetközi informatikai szolgáltató piacon. 1993 óra forgalmazzuk a Creo – korábbi nevén a Pro/ENGINEER – 3D-s tervezőszoftvert. Ez egy csúcskategóriás integrált CAD/CAM/CAE rendszer, ami kompromisszumok nélküli teljesítményt nyújt a középkategóriás szoftverekéhez közeli árszinten. A szoftverrel a kezdetektől fogva piacvezető pozíciót töltünk be Magyarországon. Napjainkban egyre jobban előtérbe kerül a CAD rendszerek mellett a PLM technológia, aminek kulcselemei a termékadatok kezelése és a vállalati folyamatok automatizálása. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a PTC Windchill PLM megoldását Magyarország élenjáró cégei alkalmazzák és hasonló népszerűségnek örvend, mint a Creo. Húsz éve folyamatosan fejlesztjük támogató infrastruktúránkat, ügyelünk a magas hozzáadott értékre. Támogatásunkat a partnereink is nagyra értékelik.

Mi az a szolgáltatás, amely az S&T PLM üzletágát kiemeli a többi versenytárs közül?
Mielőtt a partnerünk megvásárolja a programot, alapos konzultáció előzi meg a használatot. Felmérjük, mire van pontosan szüksége, s az alapján ajánlunk számára megfelelő csomagot. A rendszer bevezetését ötnapos tréning előzi meg. Pár hónap után a tapasztalatokról konzultálunk: megbeszéljük, hol érdemes fejlődni, milyen modulok építhetők be a rendszerbe, ha már stabilan, otthonosan kezelik az alapokat. A kapcsolatunk folyamatos az ügyfelekkel. ISO minősítéssel rendelkező terméktámogatási központot üzemeltetünk. A partnereink számára magyar nyelvű felhasználói felületet biztosítunk a legtöbb termékünkhöz. Felhasználóink on-line magyar nyelvű tudásbázisunkban több mint félezer magyar nyelvű bejegyzés között böngészhetnek. Cégvezetők számára hasznos a termékfejlesztési folyamatok átvilágítására, auditálására kialakított munkamódszerünk, amellyel gyorsan fel tudjuk térképezni a javítási potenciálokat és javaslatokat is teszünk az optimalizálásra.

A Rába Magyarország egyik legnagyobb járműipari és hadiipari beszállítójaként a Creo és Windchill technológiára alapoz

Hogyan tud ebből profitálni az autóipar?
Magyarország legnagyobb ipari szektora az autógyártás köré épült ki. A Creoval a tervezési, szimulációs és gyártási munkák valósíthatók meg. A beszállítók általában több gyárral, OEM-mel is kapcsolatban állnak. A különböző cégek gyakran különböző CAD formátumokat alkalmaznak. A Creo multi-CAD technológiájával gyakorlatilag bármilyen CAD fájl fogadható és szerkeszthető. Így a cégek egyetlen szoftverre, a Creora szakosodva az összes partnerüket magas színvonalon ki tudják szolgálni. Az autóipar komoly minőségi elvárásokat támaszt a beszállítókkal szemben. A Windchill PLM rendszerrel visszakereshetővé válik az összes adat, nyomon követhetők a változások. Az iparági szabályozásoknak, standard folyamatoknak – például NPI, APQP – a Windchill segítségével automatizáltan, kevesebb adminisztrációs teherrel lehet megfelelni, emellett a vezetők sokkal jobban kontroll alatt tudják tartani a projekteket, és a költségeket. A Windchill a vállalat olyan munkatársai számára is fontos, akik nem a tervezéssel foglalkoznak. Például egy több szálon futó jóváhagyási folyamatban fontos, hogy ne csak a mérnökök, hanem minden érintett szereplő lássa a tervezett terméket. Példaként egy mindennapos probléma, amit Windchill-lel egyszerűen lehet orvosolni: a tervezés során több mérnök is dolgozik együtt, a kész terveket pedig a megrendelő hagyja jóvá, vagy osztja meg az észrevételeit. Így akár több változat is keringhet, duplikálódhat a fájl. Gyakran előfordul, hogy a gyártás nem a végleges, megrendelő által kért és jóváhagyott tervek szerint kezdődik, és selejt termelődik. A Windchill révén ez nem fordulhat elő, hiszen a központi, duplikációmentes és online elérhető adatok mindig a legfrissebb állapotot mutatják. Általában vásárlóink ehhez hasonló, konkrét műszaki kihívásokkal keresik meg cégünket, és miután elkezdjük közösen elemezni a működésüket, rácsodálkoznak az automatizálási lehetőségek gazdag tárházára.

A BME FRT csapat sikert sikerre halmoz a Creo-val tervezett monocoque versenyautóval.

Milyen tapasztalatokról számolhatnak be?
Magyarországon mérnökök ezrei találták meg boldogulásuk útját az általunk képviselt Creo és Windchill szoftverekben. A cégekről beszélve: a magyarországi járműipar olyan neves képviselői dolgoznak a Creo rendszerrel, mint például az Audi Hungaria, a Bosch, a Jász-Plasztik, a Hajdu, a Knorr-Bremse, a ZF, a LUK, a ContiTech. Csak a Rábábál több mint negyven mérnök tervez a Creoval, a Windchillt pedig száznál is többen használják. Vagy említhetném a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet is, ahol a Formula Student versenysorozatra készült autójukat a Creoval készítették.

Az Audi Hungaria Motor Kft. Creoval tervezi a motorokat.

Milyen tervekkel készülnek a jövőre?
A növekedés nagy forrása a szervizfolyamatok optimalizálása. Ha egy autót eladnak, az előbb vagy utóbb azt eredményezi, hogy pótalkatrészekre lesz szükség. Ezek gyártása nagy profitot jelent. A Windchill ebben is élen jár. A termékfejlesztésről átkerülhetnek az adatok a termelésre, majd a szervizre, onnan pedig a végfelhasználó online rendelheti meg akár a gyártótól a szükséges alkatrészeket. Ennek a sok szálon futó folyamatnak ad keretet a Windchill. A másik rendkívül fontos trend a CAD rendszerek konszolidációja a cégeknél. Ebben a folyamatban a Creo meghatározó szerepet fog betölteni.

További információ: www.snt.hu/cad, 061-371-8060

(x)

Kiemelt Partnereink