Szolgáltatók Vasszigorral tesz keresztbe az autóknak Szingapúr

Vasszigorral tesz keresztbe az autóknak Szingapúr

autopro.hu/Sz.K. | 2017.10.31 06:31

Vasszigorral tesz keresztbe az autóknak Szingapúr

Európai szemmel lehetetlen szabályokat vezet be Szingapúr a személygépkocsi-állomány növekedésének megállításáért - avagy így tegyük vonzóvá a közösségi közlekedést.

Szingapúr bemutatta terveit, hogy csökkentse a privát tulajdonban lévő autók számát az utakon. Mivel az ország a világ legsűrűbben lakott városi területei közé tartozik, a városállam évi 0,25%-os növekedést 0%-ra akarja redukálni a magántulajdonú járművek – autók és motorbiciklik egyaránt – számában.

Eddig is létezett egy meglehetősen szigorú kvóta arra irányulóan, hogy mennyi új jármű kerülhet az utakra, azonban innentől csak annyi autó és motor kap engedélyt, amennyit kivonnak a forgalomból.

A szigorítások bevezetése után csak az tarthat fent autót, aki megszerzi az ehhez szükséges engedélyt egy aukción keresztül, amely tízéves periódusra ad regisztrációt a járműnek. Ez több tízezer dollárba (forintban számolva több millióba) kerül, így az egekbe repíti egy saját autó fenntartási költségeit.

Ma Szingapúr területének 12 százalékát teszik ki az utak. Mivel csak korlátozott terület van az úthálózat további fejlesztésére, rendkívül fejlett a közösségi közlekedés infrastruktúrája, ráadásul ígérete szerint a városállam még tovább fogja bővíteni azt: húszmilliárd dollárt fektet új vasúti infrastruktúrájába, négymilliárdot a létező vasutak javításába, további négymilliárdot pedig a buszhálózat kap.

Kiemelt Partnereink