Szolgáltatók Nemzetközi gazdasági szerepre tör Debrecen

Nemzetközi gazdasági szerepre tör Debrecen

MTI | 2015.06.12 08:33

Nemzetközi gazdasági szerepre tör Debrecen

A nagyváros repülőtéren - amely a Wizz Air bázisa lehet hamarosan - elhelyezték egy új innovációs és inkubációs központ alapkövét.

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: a 2011-ben indult repülőtéri fejlesztés utolsó fázisa a innovációs és inkubációs központ, amellyel együtt összesen 25 ezer négyzetméteres beruházás valósult meg a légikikötőben.

Seszták Miklós miniszter szerint az ország érdeke, hogy a ferihegyi repülőtér mellett legyen erős regionális repülőtere is. A debrecenit ilyen repülőtérnek nevezte, amelynek a tulajdonosa és a működtetője is magyar, a fejlesztését állami és európai uniós források is segítik.

(MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Kósa Lajos országgyűlési képviselő bejelentette: a jövő évi költségvetésben először különítenek el 400 millió forintot nevesítve a debreceni, illetve a sármelléki repülőtér műszaki, katasztrófavédelmi, légtérfigyelési, valamint irányítási feladatainak támogatására.

A volt debreceni polgármester szerint öt év múlva milliós forgalmat fog lebonyolítani a reptér, de a jelenlegi utasterminál csak 300, legfeljebb 400 ezer utas kiszolgálásra képes. A most épülő innovációs és inkubációs központ a jövőben utasterminálként is ki tudja majd szolgálni a megnövekedett igényeket - tette hozzá Kósa Lajos.

Papp László, Debrecen polgármestere hozzátette: az, hogy a Wizz Air légtársaságnak bázisrepülőtere lesz az év végétől a debreceni, önmagában 200 munkahelyet teremt a repülőtéren. Debrecen nem önmagának fejleszti a repülőteret: a légikikötő az ország keleti felének és Debrecen nemzetközi régiójának is a motorja lesz, amely mobilizálja a térség gazdaságát - szögezte le Papp László.

Váradi József, a Wizz Air légitársaság vezérigazgatója hozzátette: társaságuk "elkötelezte magát stratégiai alapon a debreceni repülőtér számára". A vezérigazgató szerint Magyarország sokrétűbb annál, hogy csak Budapestről repüljenek. Az év végére Debrecenből már hat célállomás lesz elérhető - fűzte hozzá.

Kiemelt Partnereink