Szolgáltatók Nagyobb adót róhat ki Hollandia a multikra

Nagyobb adót róhat ki Hollandia a multikra

MTI | 2019.06.25 10:12

Nagyobb adót róhat ki Hollandia a multikra

Szakértői bizottság felállításáról döntött a holland parlament, hogy ennek tagjai jelentést készítsenek a multinacionális nagyvállalatok fokozottabb adóztatásának lehetőségeiről.

Hirdetés

Számos multicég adómérséklés céljából települ le Hollandiában, ahol azonban a lakosság a gazdasági válság óta egyre elégedetlenebb az évtizedeken át és még ma is törvényesnek számító társaságiadó-minimalizálással. Az emberek jelentős hányada úgy véli, a kormány reformjai nem elegendőek ezen a területen, többnyire csak jelképes intézkedések történtek.

A hágai törvényhozók ezért azzal bízták meg az új szakértői testületet, hogy tanulmányozza, miként lehetne "tisztességesebb" adózásra bírni a multikat.

Helyi sajtóhírek szerint az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy nemrég kiderült, a Royal Dutch Shell olajipari óriásnak tavaly lényegében nem kellett társasági adót fizetnie Hollandiában.

Az emberek azt látják, hogy nekik a minimálbér után adózniuk kell, miközben egyes multicégek profitot érnek el, de adót nem fizetnek emelte ki Pieter Omtzigt kereszténydemokrata képviselő, a szavazás kezdeményezője.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy "postafiókcégek" ezrei több mint 4000 milliárd eurót parkoltatnak Hollandiában, ami az ország teljes gazdaságának nagyjából négyszerese. Ezeket gyakran arra használják, hogy alacsonyabb adózású országokba, elsősorban a Bermuda-szigetekre irányítsák át a nyereséget.

Sokan dühösek, mert úgy érzik, hogy nekik kellett megfizetniük a pénzügyi válságot, és ennek dacára még mindig magasabb adókat kell fizetniük. Nőtt az általános forgalmi adó, a vállalati adók azonban csökkentek mutatott rá Bart Snels zöldpárti politikus.

Kiemelt Partnereink