Szolgáltatók Mohácsi Gábor: pár hónap alatt évtizedeket tudunk modellezni

Mohácsi Gábor: pár hónap alatt évtizedeket tudunk modellezni

autopro.hu | 2014.11.06 08:52

Mohácsi Gábor: pár hónap alatt évtizedeket tudunk modellezni

Az Automotive Hungary szakkiállításon az INTESZT Méréstechnika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója válaszolt kérdéseinkre.

– Mi a cégük fő tevékenysége?
– Anyagvizsgálattal és méréstechnikával foglalkozunk, amerikai és európai gyártók készülékeit forgalmazzuk. Ezek elsősorban a hazai gazdaság húzóágazatának számító autóiparhoz kapcsolódnak. Fémek, műanyagok, festékek és bevonatok vizsgálatára is alkalmasak ezek az eszközök. Forgalmazással és szervizeléssel egyaránt foglalkozunk; az autóiparon túl építőipari műszerek is szerepelnek a kínálatunkban.

A vegyészmérnök végzettségű Mohácsi Gábor húsz éve dolgozik méréstechnikai területen. 2006 óta ügyvezető igazgatója az INTESZT Méréstechnika Kereskedelmi és Szolgáltató

Kft.-nek

– Milyen gépeket hoztak ki az Automotive Hungary kiállításra?
– Standunkon több vizsgáló berendezésünket is meg lehet nézni, például egy univerzális anyagvizsgáló gépet, amelyet hétköznapi nyelven szakítógépnek is neveznek. Metallográfiai beágyazót és polírozót, valamint klímakamrát is megtekinthetnek a látogatók. Ezek, s további öregítő kamráink az autóiparhoz kötődő legalapvetőbb tesztelő berendezéseink: azt lehet velük vizsgálni, hogy a különböző anyagok hogyan állnak ellen a környezeti hatásoknak. Hőhatást, napsugárzást, sós és telített páratartalmú környezetet, savas esőt, poros közeget, gyenge vagy viharos eső hatásait is tudunk szimulálni. Vannak kombinált mérőeszközeink is, például egy rázógép, ami egy klímakamrába van szerelve. Ezzel meg tudjuk nézni, hogy például mínusz 30 fokon rossz útviszonyok mellett hogyan viselkedik egy alkatrész hosszú távon. Pár hét vagy hónap alatt tudjuk modellezni, hogy miként nézhet ki és hogy működik egy alkatrész tíz év múlva.

– Kik a főbb vevőik?
– Nyilván a nagy autógyártóknál is vannak ilyen berendezések, de a beszállítóknál számottevőbb a jelenlétünk. A beszállítóktól a járműgyártók megkövetelik, hogy minőségbiztosítási okokból bevizsgálják a termékeiket, épp erre alkalmasak az általunk kínált készülékek. A hazai OEM-ek anyacégei is sokszor az általunk forgalmazott anyagvizsgáló gépeket használják. Az ilyen műszergyártó cégek hazai képviseleteit szintén mi látjuk el, tíz fontos piaci szereplő esetében. Évente nagyjából ezer cégnek adunk el termékeket, ebben benne van az ötvenmillió forintos szakítógép és a kettőezer forintos fésűs festékrétegvastagság-mérő is. Vevőink több mint fele az autóiparból érkezik.

Az INTESZT standja a kiállításon

– Mit várnak a rendezvénytől?
– Tavaly látogatóba jöttem ki az Automotive Hungary eseményre. Úgy láttam, hogy olyan látogatói és kiállítási kör van itt, amiért érdemes megjelenni. Évente egy nagy és 5-6 kis kiállításon szoktunk megjelenni, idén ez a nagy. Kapcsolattartásra és új vevőink megtalálásra egyaránt alkalmas ez a három nap.

Kiemelt Partnereink