Szolgáltatók Kína bekeményít: több ezer amerikai termékre vet ki pótvámot a jövő hónaptól

Kína bekeményít: több ezer amerikai termékre vet ki pótvámot a jövő hónaptól

MTI | 2019.05.14 12:55

Kína bekeményít:  több ezer amerikai termékre vet ki pótvámot a jövő hónaptól

A kínai pénzügyminisztérium közlése szerint éves szinten mintegy 60 milliárd dollár értékben összesen 5140 amerikai importcikkre vetnek pótvámot. Mire az amerikai elnök már üzent is a Twitteren.

Kína tavaly szeptemberben vetett ki 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai termékre. Ez megtorló lépés volt arra az amerikai döntésre, hogy mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai terméket az év végéig 10 százalékos, januártól pedig 25 százalékos pótvámmal sújtanak. Washington végül nem január 1-jétől, hanem május 8-tól emelte fel 25 százalékra a pótvámot.

A mostani döntéssel a kínai kormány felülvizsgálta a szeptemberi terméklista minden tételét, és az árucikkek többségét új, magasabb pótvámmal sújtotta. A kínai államtanács bizottsága közölte, hogy a pótvámok emelése válaszintézkedés az Egyesült Államok egyoldalú és protekcionista kereskedelmi politikájára.

A lépést előrejelezte már több nyilatkozat kínai részről, hiszen közvetlenül az után, hogy Donald Trump amerikai elnök múlt péntektől 25 százalékra emelte az évi 200 milliárd dollár értékű kínai termékekre kivetett pótvámok mértékét, a kínai kereskedelmi minisztérium ellenintézkedéseket helyezett kilátásba.

Az amerikai elnök mindeközben keleti parti idő szerint hétfő reggel Twitter-bejegyzésben figyelmeztette Pekinget arra, hogy ne tegyen ellenlépéseket, mert – ahogy fogalmazott – csak tovább romlik majd a helyzet.

Kiemelt Partnereink