Szolgáltatók CNG-buszokra cseréli Miskolc a flottáját

CNG-buszokra cseréli Miskolc a flottáját

MTI | 2015.06.11 10:40

CNG-buszokra cseréli Miskolc a flottáját

Még az idén nyugdíjba vonulhatnak a borsodi megyeszékhely füstokádó autóbuszai, amelyek helyett korszerű, környezetbarát és alacsony üzemanyag költségű CNG-buszok állhatnak forgalomba.

A szállópor-koncentráció csökkentését célzó kormányhatározat eredményeként, a CNG-autóbuszok beszerzéséhez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) saját forrásból 30 százalékos támogatást ajánlott fel. Ennek köszönhetően Miskolc több mint 1,8 milliárd forinthoz juthat 40 szóló és 35 darab csuklós, teljes mértékben alacsonypadlós autóbusz megvásárlásához. A közbeszerzési eljárásnak köszönhetően az idén az Év busza címet viselő MAN Lion’s City GL CNG autóbuszok válthatják ki az a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) városi autóbusz flottájának nagy részét.

Európa legtöbb országához képest jelentős késedelemmel, de végre elindult a CNG-töltőállomások hálózatának fejlődése Magyarországon. Budapest, Szigetszentmiklós, Győr és Szeged után a napokban nyílt CNG-kút Kecskeméten, a Városföld út 92. szám alatt, magánberuházásból. Az új töltőállomás 7-17 óra között a hét minden napján várja a vásárlókat.

A közeljövőben emellett várhatóan Gödön, Kistarcsán és Pusztazámoron nyílhatnak új töltőállomások. Az Európai Bizottság irányelvének teljesítéséhez legalább 100 töltőállomást kell nyitni az elkövetkezendő öt évben. A költséges beruházásokhoz a CNG-üzemű járművek dinamikus terjedésére is szükség van, ehhez azonban a kiterjedt töltőhálózat nem elegendő. A gázüzemű személy- és haszonjárművek elterjedését viszont segítheti azok felárának megtérülése. Kedvező üzemanyagár és garantáltan stabil feltétel rendszerrel lehet csak a jármű üzemeltetőket a fenntartható közlekedés irányába terelni.

Kiemelt Partnereink