Gyártósor Robotok segíthetik a műanyag- és gumiipart

Robotok segíthetik a műanyag- és gumiipart

autopro.hu/V.M. | 2022.02.28 04:20

Robotok segíthetik a műanyag- és gumiipart

Fotó: KUKA

Az elmúlt két évben megugrott a kereslet sok műanyag termék iránt. A növekvő igények kielégítését pedig a termelékenység javításán keresztül támogathatják a robotok, melyek a műanyag és gumi termékek gyártásába több ponton is becsatlakozhatnak.

Hirdetés

Hogy a robotok pontosan melyik gyártási részfeladatoknál alkalmazhatóak, a #HowToRobot gyűjtötte össze cikkében.

Fröccsöntőgép kiszolgálása

A fröccsöntő gépek kiszolgálása egyike a szóba jövő területeknek. A fröccsöntésben használt robotok gyakran kartéziánus, más néven lineáris robotok, amik jól illeszkednek a fröccsöntőgépek geometriájához, ha a kész fröccsöntött termékek eltávolításáról van szó. A gyártók ugyancsak sokszor használnak hat tengelyes robotkarokat, mivel azok rugalmasabbak és több funkciót is kiszolgálhatnak.

Különböző robotok kombinációja csakugyan használható. Például egy kartéziánus robot eltávolíthatja a kész terméket a fröccsöntőgépből, majd azt a hat tengelyes gépnek továbbíthatja, ami más feladatok elvégzéséért felelhet.

Trimmelés

A fröccsöntött műanyagról szükséges marással eltávolítani a felesleges anyagot. Ha az anyag még hajlékony, egy pengevágó használható, míg megkeményedett anyag esetében esztergálásra van szükség. Egy megfelelő vég-effektorral ellátott robotkar mindkettő esetben használható, lehetővé téve magasabb minőség elérését a manuális munkához képest.

Emellett a dolgozók megkímélhetőek a repetitív fizikai munkától és az azzal járó sérülésektől. Ezenkívül mivel a robotok nem fáradnak el és nincs szükségük szünetekre, lehetőséget teremtenek a termelékenység fokozására.

Összeszerelés

A termékek manuális összeszerelése számos ok miatt lehet problémás. Ilyen az alacsonyabb minőség és termelékenység, a munkahelyi balesetek, illetve a termék megsérülésének veszélye.

A robotok ugyanakkor a legtöbb összeszerelő-műveletet kiválóan el tudják végezni. A delta típusú robotok például nagy gyorsaságot biztosítanak azoknál az alkalmazásoknál, melyeknél nem kell nagy tömegeket mozgatni, míg a kollaboratív robotok biztonságosan dolgozhatnak az emberek mellett. Emellett a gépi látásnak hála a gépek pontosan illeszthetik helyükre az alkatrészeket, szenzorok segítségével pedig a csavarok meghúzása is mindig a megfelelő nyomatékkal történhet.

Az összeszerelésben a robotok nagyobb sebességet, nagyobb konzisztenciát és alacsonyabb költséget tesznek lehetővé.

Minőségellenőrzés

A gépi látás rendszereket gyakran használják a gumi és műanyag alkatrészek minőségének ellenőrzésére. A robotok alkalmasak gyakorlatilag bármelyik gyártási eljárás eredményének vizsgálatára, ide értve a fröccsöntést és az extrudálást is. A minőségellenőrzés automatizálása javítja a nyomon követhetőséget és a termékek minőségét.

Címkézés és gravírozás

A nyomon követhetőség egyre fontosabbá válik a gyártásban. Ha probléma van egy termékkel, a gyártók és a vásárlók is tudni szeretnék annak sorozatszámát és elkészülte idejét. Ugyanakkor a termékek egyesével felcímkézése munkaigényes, ezért érheti meg robotokat alkalmazni.

A ragasztásos címkézésen kívül a robotok használatával a termékazonosító adatok fröccsöntéssel, a termék anyagába felvitele is megvalósítható, ezzel az adatokat a termék egy maradandó részévé téve. A megoldással sokkal kisebb eséllyel szenvednek sérülést az adatok, és tartósságuk is javul.

Egy másik alternatíva a lézeres gravírozás, amire, a megfelelő szerszámmal ellátva, csakugyan használhatóak robotkarok.

Egy robot, sok feladat

Sok vállalat egyetlen robotkarra bízza számos eltérő egymás utáni művelet elvégzését. Erre példa a kész termék fröccsöntőgépből eltávolításának, a felesleges anyagok trimmelésének, a minőségellenőrzés és a termék futószalagra helyezésének egy robottal elvégzése. Máskor kettő darab, egy párban dolgozó gépet alkalmaznak.

Végső soron azonban akár egy, akár több robot használatáról van szó, a nagyobb fokú automatizáltság előnyökkel járhat mind a termelékenység, mind a termelési költségek tekintetében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink