Gyártósor Máris bővíti szlovén robotgyárát a Yaskawa

Máris bővíti szlovén robotgyárát a Yaskawa

autopro.hu/K.Á. | 2019.12.17 06:04

Máris bővíti szlovén robotgyárát a Yaskawa

Alig telt el fél év az után, hogy a dél-szlovéniai Kocevjében elindult a gyártás a Yaskawa robotgyártó üzemében, a japán technológiai cég újabb területet vásárolt a városban, és bejelentette, hogy bővíti a termelést.

Mint arról akkor beszámoltunk, a gyárban évente 10 ezer ipari robotot állítanak elő. Jelenleg 70 muunkatársat foglalkoztatnak, 2023-ra az alkalmazottak számát 200-ra növelik. Ez a szlovéniai gyár látja el az európai piac Motoman robotok iránti keresletének 80 százalékát. A gyár mellett kis fejlesztőközpont is működik, egyelőre három mérnökkel, a csapatot 20 fősre szeretnék növelni.
A bővítés egy 4,5 hektáros területen valósul meg, amelynek a felét építik be, ebben a létesítményben szervómotorokat és kontrollereket fognak gyártani. A szlovén állam teljesen közművesítve adta el a területet a befektetőnek, az eredeti gyár feléptéséhez egy 5,7 millió eurós támogatást adott.
A Yaskawa a robotok széles skáláját kínálja, anyagmozgató, összeszerelő, festő, hegesztő, vágó és csomagoló feladatokra specializált gépeket fejlesztenek. A 2012-ben a Yaskawa többségi tulajdont szerzett a német ipari vezérléstechnológiai vállalatban, a VIPA-ban. Az ő rendszerük dolgozik a győri Audi-gyár újabb részlegében, az általuk szállított kapcsolószekrényekben működő vezérléstechnika gondoskodik a szellőztetésért, légkondícionálásért, a gyártósorok energiaellátásáért.
A cég a szlovén piacon már évtizedek óta jelen van. A Yaskawa Slovenija és a Yaskawa Ristro 1996 óta a Yaskawa Electric Corporation tulajdona. A japán cég leányvállalatai együttesen 200 embert foglalkoztatnak, bevételeik pedig 40 millió eurót tesznek ki évente. A közvetlen japán tőkebefektetések 2013-ig elérték a 44,4 millió eurót Szlovéniában. A Yaskawa két évvel döntött úgy, hogy Szlovéniában hozza létre új gyárat. Magyarországon a Flexman Robotics Kft. látja el a Yaskawa képviseletét.

Kiemelt Partnereink