Gyártósor Magyar szakembereknek hála készülhetnek zöldebb féktárcsák

Magyar szakembereknek hála készülhetnek zöldebb féktárcsák

Pörge Béla | 2021.06.03 16:21

Magyar szakembereknek hála készülhetnek zöldebb féktárcsák

A kép illusztráció. | Fotó: Pexels

A MAX2021 MAJOSZ Automotive Xhibiton című online kiállításon tudhattak meg az érdeklődök részleteket a Bay Zoltán Nonprofit Kft. munkatársai által kidolgozott módszerről, ami egy zöld megoldás egy ipari eljárásmódra.

A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) a bizonytalan járványhelyzet miatt a virtuális térben rendezett kiállítást június első hetében. Az online kiállításon számos érdekes előadásra is sor került, ezek közül most a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. egyik előadását szemlézzük.

Musza Alexandra, a Bay Zoltán Kft. tudományos munkatársa Ipari zöldtechnológiák címmel tartott előadást az újrahasznosított alumínium ötvözetek elektrokémiai bevonatolásának témájában.

Környezetbarát bevonat féktárcsán

A Bay Zoltán Kft.-t egy nemzetközi projekt keretében egy spanyol cég kereste meg, mely féktárcsákat gyárt újrahasznosított alumíniumból. A magyar fél feladata egy fenntartható módon elkészített bevonat validálása volt, természetesen úgy, hogy a bevonat megfeleljen a kívánt követelményeknek.

Első lépésként négy felületkezelő módszert választottak ki a Bay Zoltán munkatársai: a szol-gélt, a plazma elektrolitikus oxidációt, a lézeres felületi ötvözést és az anodizálást. Végül utóbbit választott, ami egy elektrokémiai folyamat.

Az anodizálás előtt a megmunkálandó ötvözetet megtisztítják forró áztató vagy oldószeres fürdőben. Az anodizáló fürdőben a feszültség hatására oxigén keletkezik, mely reagál az anódként használt fémmel és porózus réteget hoz létre a felületén. Lényeges lépés a folyamat végén a pórusok tömítése.

Mitől zöld a technológia?

Az eljárás során keletkezett elektrolit oxálsav volt, ami alumíniumot is tartalmazott. Ebből állítottak elő másodlagos nyersanyagot megfelelő eljárással (hevítésekkel), az így kapott porban pedig kobalt és réz is volt. Ez azt jelenti, hogy lényegében a bevonatolás melléktermékeként, környezetbarát eljárással fontos fémeket – kobaltot és rezet – sikerült előállítani.

A Bay Zoltán Kft. célja a bányászati melléktermékek – melyek, jelenleg veszélyes hulladék kategóriában vannak –, nyersanyagként történő felhasználása és fémtartalmuk gazdaságos kinyerésére alkalmazható technológiák fejlesztése. Egy ilyen eljárást dolgoztak ki a kutatók a féktárcsa bevonatolása közben.

Maga a bevonatolás a próbatesteken jól sikerült, a szerkezetvizsgálatok kimutatták, hogy a rétegvastagság meghaladta az átlagos értéket - derült ki az előadáson. Nagyobb méretű testeken egyelőre még kezdeti fázisban tart az eljárás, de a kisebb testeken elért sikerek alapján tovább tudnak haladni a munkálatokkal a Bay Zoltán Kft. kutatói.

Kiemelt Partnereink