Gyártósor Az MI-vel és új adalékokkal fejlődhet a műanyag-extrudálás

Az MI-vel és új adalékokkal fejlődhet a műanyag-extrudálás

autopro.hu/V.M. | 2021.01.22 10:21

Az MI-vel és új adalékokkal fejlődhet a műanyag-extrudálás

Fotó: Beijing Silk Road Enterprise Management Services Co.,LTD

A műanyag-extrudálás alapjai a mai napig változatlanok, és radikális változást az Ipar 4.0 vívmányai sem fognak hozni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a jövőben nem lesznek jelentősebb fejlesztések a területen. A mesterséges intelligencia (MI) itt is utat találhat magának, továbbá új adalékanyagok segíthetik majd a műanyag-feldolgozást.

Hirdetés

Extrudáláskor a műanyag porkeveréket vagy granulátumot először is az extrudáló gépbe adagolják, amiben egy vagy két felmelegített csigaorsó esetleg más, külső hőforrással együttesen megolvasztja azt. A megolvadt műanyagot a csigák forgása egy sajtoló szerszámhoz szállítja, amin áthaladva a műanyag felveszi végleges vagy esetleg még alakítást igénylő alakját. A végleges alak kialakítása után a műanyagot lehűtik, és a terméktől függően kisebb darabokra vágják vagy feltekerik.

A Plastics Today szerzője, az extrudáló berendezésekkel kapcsolatos tanácsadást és oktatást nyújtó Allan Griff szerint a jövőben az embereknek változtatniuk kellene a szemléletmódjukon, és azt is szükséges látniuk, hogy a műanyagok hogyan teszik jobbá életünket – erre példaként hozza a műanyagok koronavírus-járvány megfékezésében játszott szerepét.

Hiába sok az adat, nem tudják mire használni

Ami az extrudáló gépeket illeti, Griff úgy véli, hogy nincs szükség gyökeres változásokra. A mai technológiával gyűjthető adatmennyiséget csak korlátozottan tudja hasznosítani az iparág. A mesterséges intelligencia használatára adódik néhány lehetőség, de mivel a legnagyobb költségtényező az alapanyag, segítségével csak minimális költségcsökkentés érhető el.

Ennek ellenére van néhány fejlesztés, amik Griff szerint hasznosak lennének. Az egyik egy kézi viszkométer, ami mindössze néhány műanyag szemcsével is működőképes. Egy további ilyen fejlesztés egy olyan rendszer, ami mindenféle beavatkozás nélkül képes mérni a megolvadt műanyag hőmérsékletét a csiga különböző szakaszain. Egy harmadik pedig egy mixer adapter a csigák végénél, ami a hűtéssel kombinálva keveri össze az olvadtműanyag-áramokat vagy a megolvadt műanyagot például színezőanyaggal.

Maguk a műanyagok is változni fognak

Az alapanyagok terén a biobázisú, vagyis a részben növényi eredetű műanyagok növekvő alkalmazása hozhat változást, azoknak az extrudálása azonban nem okoz problémát.

Az adalékanyagoknál már nagyobb változások jöhetnek. A sajtoló szerszámokat például olyan bevonattal láthatják el, amivel ritkábban van szükség a felületek tisztítására, lehetővé téve a termelési ütem gyorsítását.

Néhány adalékanyag növeli a polimer atomláncok hosszát, javítva a polimerek jellemzőin. Az ilyen adalékok már jól ismertek például a térhálós polietiléneknél (PEX).

Ma már vannak olyan adalékok, amik nem egyes polimer fajták, hanem polimer keverékek tulajdonságainak javítására szolgálnak, ezek elterjedése azonban még várat magára. Az optimális kémiai összetételük már jól ismert, kilogrammonként nézve drágák, de csak kis mennyiségre van belőlük szükség. A problémákat a keverékben való egyenletes eloszlatásuk, az alacsony piaci igény és az alapanyaguk változó minősége jelentik.

A jövőben a hőszabályozó és talán az UV-elnyelő adalékokat is többet használhatják. Ez az adalékok hozzáadását végző műanyag-feldolgozók növekvő szerepét fogja magával hozni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink