Gyártósor A Volvo 3D nyomtatással forradalmasítja a szerszámgyártást

A Volvo 3D nyomtatással forradalmasítja a szerszámgyártást

Panker Gergő | 2015.04.01 12:41

A Volvo 3D nyomtatással forradalmasítja a szerszámgyártást

A gyártótevékenység hatékonyságának növelése érdekében a Volvo Trucks bevezette a 3D nyomatási technológiát a Franciaországban található lyoni üzemében.

A Volvo a Stratasys által kifejlesztett 3D nyomtatókat használ kulcsfontosságú szerszámok gyártásához. A szerszámokat korábban fémből készítették, ám a Stratasys technológiájának köszönhetően a Volvo most már képes ABS műanyagból legyártani az említett eszközöket.

Az új megoldásnak köszönhetően a svéd gyártó szerszámai 94 százalékkal gyorsabban készülnek, mint korábban. Míg az egyedi fém szerszámok gyártása legalább 36 napot vesz igénybe, a 3D nyomtatással legyártott ABS műanyag eszközök már 2 nap alatt elkészülnek.

A 3D nyomtatással készülő alkatrészek költségei ráadásul lényegesen alacsonyabbak is: a műanyag szerszámok gyártási költsége 1 euró/köbcentiméter, míg ugyanannak az eszköznek a fémből készült változata akár köbméterenként 100 euró is lehet.

A Volvo Trucks 3D nyomtatással készült szerszámokkal segíti a teherautók gyártását lyoni gyártóegységében

– A Stratasys 3D nyomtatási technológiája jelentős hatással van a munkánkra – mondta Pierre Jenny, a Volvo Trucks gyártásért felelős igazgatója. – Annak lehetősége hogy ilyen rövid idő alatt, gyakorlatilag mindenféle korlátozás nélkül gyárthassunk le működőképes szerszámokat, lehetővé teszi számunkra, hogy nagyobb szabadság és kísérletezés útján dolgozhassunk a gyártási munkafolyamatok javításán – tette hozzá a Volvo Trucks gyártási igazgatója.

A Fortus 3D-s gyártási rendszere nagyon hasonló a Volvo Trucks által használt technológiához A Fortus 3D-s gyártási rendszere nagyon hasonló a Volvo Trucks által használt technológiához – fotó: Stratasys Fotó: Stratasys

A Volvo a Stratasys Fortus 3D-s gyártási rendszerét használja (Fortus 3D Production System), és a vállalatnál három hónapon belül már 30 különböző szerszámtípust gyártottak le, aminek köszönhetően jelentősen növelték a gyártósor hatékonyságát.

Úgy tűnik, a 3D nyomtatással készült szerszámok megbízhatósága felér a fémből készült változatokéval.

– Egy nehézipari szektorban dolgozunk, így természetesen a megbízhatóság kulcsfontosságú szempont. Eddig minden egyes 3D nyomtatással készült szerszám 100 százalékosan megfelelt a céljának – hangsúlyozta Jean-Marc Robin, a Volvo Trucks technikai igazgatója.

A 3D nyomtatás népszerűségének fellendülése a gyártóiparban

A Volvo Trucksnál tapasztalt fejlesztés része egy globális trendnek, amelyen belül világszerte egyre hangsúlyosabb szerepet kap a 3D nyomtatással segített gyártás.

A gyártás felgyorsításának érdekében a Google-től kezdve a SpaceX-ig számos vállalat használ 3D nyomtatást a gyors prototípusgyártáshoz. Mindezt nagyban segítik az új 3D-s technológiák és rendszerek, amelyek jó minőségű műanyag-, illetve fémalkatrészek elkészítését teszik lehetővé.

Ennek köszönhetően a Canalys piaci elemzőcég szerint a 3D nyomtatók piaci értéke 2018-ra elérheti a 16,2 milliárd dollárt.

Kiemelt Partnereink