Gyártósor A Kia szlovák gyára is beszállt a rekordhalmozásba

A Kia szlovák gyára is beszállt a rekordhalmozásba

MTI | 2016.01.08 11:09

A Kia szlovák gyára is beszállt a rekordhalmozásba

Csúcsévet zárt a dél-koreai márka a szomszédunkban, ráadásul úgy tették minden eddiginél magasabbra a lécet, hogy legnagyobb felvevőpiacuk továbbra is Oroszország maradt.

Újabb rekordévet zárt 2015-ben a Kia Motors Slovakia, a dél koreai autógyár szlovákiai leányvállalatának tavalyi gyártása több mint négy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az autómárka vágtapolcai (Teplicka nad Váhom) üzemében 338 ezer gépkocsi és 582 ezer erőforrás készült tavaly.

- Bízom benne, hogy az aktuálisan felújított portfóliónk segít megőrizni ezt (a növekedési) trendet a következő időszakban is - mondta Eek-Hee Lee, a Kia Motors Slovakia elnöke, utalva egyebek mellett arra, hogy a tavalyi év végén a vágtapolcai gyárban beindították a Sportage modell új generációjának gyártását is.

A KIA Motors Slovakia, a Kia Motors Corporation első és jelenleg egyedüli európai gyártóüzeme Szlovákia második legnagyobb gyártókapacitással rendelkező autógyára. A vállalat jelenleg több mint 3800 alkalmazottat foglalkoztat, amivel az egyik legnagyobb munkáltatónak számít Szlovákiában, 2014-ben megközelítőleg 104 millió euró jövedelemadót fizettek a költségvetésbe.

Ez a modell, amely a márka városi terepjárója (SUV) tavaly az üzem teljes gyártásának 58 százalékát tette ki. A szlovák Kiában készülő gépkocsik közül tavaly a Kia cee'd adta a gyártás második legnagyobb, közel egyharmadát kitevő, hányadát. 2015-ben a gyártás fennmaradó 9 százalékát a Kia Venga nevet viselő kis családi autói adták.

A vállalat legnagyobb felvevő piaca - ha az előző évinél alacsonyabb arányban is - de 2015-ben is Oroszország maradt, a tavaly legyártott gépkocsik 14 százalékát ott értékesítették. A Szlovákiában készült Kia gépkocsik második legjelentősebb piaca ismét Nagy- Britannia volt, a gyártás mintegy 14 százaléka került eladásra a szigetországban, a harmadik helyet pedig ugyancsak a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is Németország (az értékesítés 8 százaléka) foglalta el. A negyedik és az ötödik helyen, az eladás 8 illetve 6 százalékát megszerző Spanyolország és Olaszország következett.

Rekordokban erős év volt 2015. Például soha ennyi oldalüveg nem készült az AGC tatabányai üzemében, az Opel lengyel gyára megduplázta termelését, a Boeing csúcsévet zárt gépátadás terén, a Fanuc robotok telepítése terén állított új mércét, az USA autópiaca pedig minden eddiginél jobban teljesített tavaly.

Kiemelt Partnereink