Gyártósor A Hepenix megmutatta: a kkv-knak is elérhető az Ipar 4.0

A Hepenix megmutatta: a kkv-knak is elérhető az Ipar 4.0

Pörge Béla | 2024.03.07 16:17

A Hepenix megmutatta: a kkv-knak is elérhető az Ipar 4.0

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára (b2), Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja (j) és Petrik Márk | Fotó: MTI

A Hepenix Kft. egyike azon magyar kis- és középvállalkozásoknak, ami bebizonyította, hogy az Ipar 4.0, a digitalizáció és az innováció nem feltétlen függ a cégmérettől, és a kicsik számára is elérhető. A vállalat alapítója annak az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetségnek (NTPSZ), ami – a kormány támogatásával – életre hívta a Smart Manufacturing Festival programsorozatot.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Smart Manufacturing Festival célja, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek az Ipar 4.0 eszközeit sikerrel alkalmazó magyar cégek működésébe. Az eseménysorozathoz kkv-k, nagyvállalatok és felsőoktatási intézmények is csatlakoztak. Az egyik csatlakozó a Hepenix Kft. volt, a vállalat diósdi telephelyére március 7-én Vitályos Eszter, miniszterhelyettes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára, valamint Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja. Rajtuk kívül beszédet mondott Petrik Márk, a Hepenix ügyvezetője, míg a rendezvény első felében szakmai prezentációt tartott Tóth József, a Hepenix üzletfejlesztési igazgatója.

Vitályos Eszter a beszédében kiemelte, hogy nemcsak a foglalkoztatottság emelkedett az elmúlt években Magyarországon, hanem annak minősége is javult, hiszen a digitalizáció terjedésével olyan technológiai segítséget kapnak a dolgozók, amely megkönnyíti a mindennapi munkájukat. „A technológiai fejlődés a felsőoktatást is húzza magával” – fogalmazott.

Az államtitkár szerint az olyan edukációs és ismeretterjesztő programok is, mint például a Smartman Fesztivál, amelyet most félezren látogattak meg, hozzájárulnak a technológiai fejlődés sikeréhez, amelyben a kormány mindig is partner lesz.

Nem választható szét az ipar és az oktatás

Dr. Charaf Hassan az ipar és az oktatás közötti szoros kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, egyúttal méltatta a Neumann János Programot, amelynek fókuszában az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása állt, és reményét fejezte ki a program idei folytatása mellett.

Mint fogalmazott, az ország ereje a szürkeállományban rejlik, éppen ezért az ipar és a felsőoktatás nem választható külön. Erre jó példát jelentenek a különböző laborok, programok, vagy akár tanszékek, amiket az egyes intézményekben vállalatok támogatnak.

Petrik Márk, a Hepenix ügyvezetője arról beszélt, hogy büszkeséggel tölti el egyrészt az, hogy sokan voltak kíváncsiak a cég telephelyére, másrészt magának a rendezvénysorozatnak a sikere is, hiszen a Hepenix az NTPSZ egyik alapítója.

A rendezvény keretében az érdeklődők betekintést nyerhettek a Hepenix Kft. gyártócsarnokaiba és a mérnökirodájába is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink