Gyártósor A Bosch Rexroth nyerte a Hannover Messe fődíját

A Bosch Rexroth nyerte a Hannover Messe fődíját

autopro.hu/V.M. | 2021.04.14 12:22

A Bosch Rexroth nyerte a Hannover Messe fődíját

Thomas Fechner, a Bosch Rexroth Új üzleti terület rangidős alelnöke a Harmes Díj átvételén | Fotó: Facebook/Bosch Rexroth

Idén a Bosch Rexroth nyerte a Hannover Messe ipari szakkiállítás fődíját. A kiemelkedő termékfejlesztést jutalmazó Hermes Díjat a vállalat a világ első, tengeralatti szelepek vezérlésére kifejlesztett elektromos aktuátoráért kapta.

Az SVA R2 (Subsea Valve Actuator – Tengeralatti szelepaktuátor) egy energiatakarékos és biztonságos alternatívát nyújt az offshore olaj- és gázkitermelésben használt hidraulikus vezérlőkkel szemben. Az SVA saját hidraulika körrel rendelkezik, ezért nincs szükség több kilométernyi vezetékre és központi egységre a hidraulikafolyadék-ellátáshoz, ami amellett, hogy egyszerűsíti a konstrukciót, egyúttal a környezetszennyezés veszélyét is csökkenti. Az SVA-nak csupán energiaellátásra, illetve adatkapcsolatra van szüksége.

Előzőleg már több kísérlet is született hidraulikus aktuátorok kiváltására elektromos változatokkal, ám azok nem jártak sikerrel, mert az elektromos alternatívák nagyobb helyet foglaltak, a vészhelyzeti áramellátást szolgáló akkumulátorok túl drágák voltak, továbbá nem sikerült kipróbált biztonsági megoldásokat integrálni.

Az SVA tervezőinek minden korábbi kihívást sikerült leküzdeniük. Az aktuátor nem foglal el nagyobb helyet a hidraulikus egységeknél, ugyanakkor megbízható biztonsági rendszerekkel van ellátva. A Machine Design beszámolója szerint a modul 4000 méteres mélységig alkalmazható.

Az SVA R2 aktuátor

Az SVA R2 aktuátor | Fotó: Bosch Rexroth

Vegyítették a gazdaságosságot a fenntarthatósággal

Professor Reimund Neugebauer, a Hermes Díj zsűrielnöke elmondta: „Az SVA R2-vel a Bosch Rexroth fejlesztői gazdasági és ökológiai tényezőket kombinálnak egy fenntarthatóan innovatív, tengeri feldolgozó ágazatnak készített termékben.” Továbbá hozzátette, hogy a már meglévő elektromos tápkábelek elégségesek a modulok működtetéséhez, a kis méret és a magas integráltság pedig lehetővé teszi a már beszerelt hidraulikus aktuátorok kicserélését.

Dr. Jochen Köckler, az április 12-16. között digitális formában megrendezett Hannover Messe szakkiállítást szervező Deutsche Messe vezérigazgatója azt mondta: „A Bosch Rexroth rendszeres kiállító a Hannover Messén, és mindig ámulatba ejt a fejlesztéseivel. A győztes termék egy újabb mérföldkő, és magas technológiai fejlettséget testesít meg a környezetvédelemben. A vállalat ezáltal jelentősen hozzájárul a fenntarthatósághoz, ami az egyik fő témája a Hannover Messe Digitális Kiadásnak.”

Kiemelt Partnereink