Gyártósor Hannover Messe 2021: ezek a legfrissebb Ipar 4.0 megoldások a Bosch Rexrothtól

Hannover Messe 2021: ezek a legfrissebb Ipar 4.0 megoldások a Bosch Rexrothtól

autopro.hu | 2021.04.12 04:23

Hannover Messe 2021: ezek a legfrissebb Ipar 4.0 megoldások a Bosch Rexrothtól

Fotó: Bosch Rexroth

Idén a világ egyik legnagyobb ipari kiállítását, a Hannover Messe-t, sok más rendezvényhez hasonlóan online rendezik meg. A Bosch Rexroth virtuális standján és élő előadásaiban a jövő gyára koncepcióban, ipari digitalizációban és hálózatba kapcsoltságban rejlő lehetőségeket helyezi fókuszba.

Hirdetés

Az elmúlt évben az életünk nagy része áthelyeződött a digitális térbe, így 2021-ben ezekre a változásokra reagálva ismerteti megoldásait és újdonságait a Bosch Rexroth. A bemutató három fő témája: a gyártásautomatizálás, ipari és mobil hidraulika. Mindhárom üzletág esetében a hálózatba kapcsoláson keresztüli hatékonyságnövelést helyezi a vállalat a középpontba úgy, hogy az adott terület legújabb trendjeit is bemutatják hét különböző élő előadás keretein belül.

A hatékonyságnövelés kulcsa: a hálózatba kapcsolás

A gyártásautomatizálás területén a hatékonyságnövelés már nem csak a minél nagyobb fokú automatizálással érhető el. A hálózatba kapcsolás lett a hatékonyságnövelés újabb eszköze, amivel a teljes gyár Ipar 4.0-képessé tehető. A Bosch Rexroth-nál a gyártógépeket összekapcsolják egymással, azokról adatokat gyűjtenek, ezeket pedig különböző adatelemző szoftverek segítségével feldolgozzák.

A beszállító hálózatba kapcsolt szereléstechnikai és logisztikai megoldásaival nem csupán a gyártógépek közötti anyagmozgatás hatékonysága maximalizálható, de az alkatrészek vagy végtermékek raktár-gyártósor és gyártósor-raktár közötti mozgása is automatizálható, olyan kiegészítő funkciókkal, melyek rugalmasságot biztosítanak az egész üzem számára. A Bosch Rexroth kollaboratív robotjaik a humán munkaerővel együtt, védőkerítés nélkül dolgoznak, AGV-i pedig vezetősín nélkül, lézeres helymeghatározással biztosítják a megfelelő anyagszállítást.

A hazai Ipar 4.0 úttörői között

A Bosch Rexroth az Ipar 4.0 egyik zászlóvivőjeként kiemelten fontosnak tartja a negyedik ipari forradalom előnyeinek és lehetőségeinek megismertetését a hazai vállalatokkal is. Ennek egyik szemléletes példája, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IFKA támogatásával megvalósuló Beszállító fejlesztési programban már 17 hazai kis- és középvállalkozás indulhatott el az Ipar 4.0 útján a Bosch Rexroth segítségével.

Fotó: Bosch Rexroth

A projektek során az Ipar 4.0-s megoldásokhoz kötődő képzések mellett a cégeknél több olyan innováció született, amivel a részt vevő vállalatok versenyképes szereplőivé váltak a hazai és a nemzetközi Ipar 4.0 beszállítói piacnak. „A magyarországi Bosch Rexrothtal egy olyan fejlesztés megvalósítására vállalkoztunk, ami a gyógyszerek szortírozását, tárolását, és logisztikáját teszi lehetővé kórházak, idősotthonok részére, automatizált módon. Az automatizált magasraktári berendezések elvén működő gyógyszer-, illetve apróanyag-raktár számtalan Ipar 4.0-ban használatos technológiát alkalmaz, például: azonosítás, kamerás felismerés, kollaboratív robot, energiamérés, IoT. Fontos volt, hogy az együttműködéshez olyan fejlesztési területet válasszunk, amivel bemutathatók az Ipar 4.0-s technológiák előnyei. A szigorú előírásokkal működő gyógyszerkezelést és logisztikát tipikusan ilyen területnek gondoltuk, s erre napjaink meghatározó eseményei csak ráerősítettek” – foglalta össze a megvalósított fejlesztésüket Hirth Olivér, a Kontakt-Elektro Kft. ügyvezető igazgatója.

Sári Richárd, a RobotX oktatóközpont vezetője szintén elismerte, hogy a program segítségével számos lehetőség nyílt meg előttük: „Megismerhettük azokat a legújabb I4.0-ás eszközöket és technológiákat, amik a jövő ipari automatizálása felé mutatnak. Az oktatásokkal olyan Ipar 4.0-s szakmai hozzáadott értéket kaptunk, amit nemcsak a hétköznapi munkánk során, hanem a mostani és későbbi fejlesztésekben is segítséget és jó alapot jelentenek. A Beszállító fejlesztési program segítségével vásárolt ActiveShuttle önjáró intralogisztikai robot és az APAS kollaboratív robotokhoz kapcsolódó tudás egy Magyarországon most elinduló piac lehetőségeit mutatta meg nekünk.”

Csatlakozzon a Bosch Rexrothhoz az Ipar 4.0, a digitális, hálózatba kapcsolt és nyílt ipari megoldások felé vezető úton. Fokozza vállalata termelékenységét és fenntarthatóságát! Fedezzen fel innovatív termékeket, megoldásokat és tájékozódjon a legújabb trendekről a Bosch Rexroth szakértőinek segítségével az idén április 12- 16. között megrendezendő Hannoveri Vásár élő előadásain! Regisztráljon az alábbi linken.

Kiemelt Partnereink