Gyártósor Leállítja orosz gyárát a Ford

Leállítja orosz gyárát a Ford

autopro.hu/B.B. | 2016.06.14 10:31

Leállítja orosz gyárát a Ford

Tovább várat magára az orosz autópiac feltámadása: a kereslet kedvezőtlen alakulása miatt nem tervezett nyári elő-szünetet tart az amerikai gyártó.

Hirdetés

Szünetel a munka június 9 és 17 között a Ford és partnere, a Sollers közös gyárában, így úgy látszik, a vsevolozhsk-i üzem idén két nyári leállást tart, ám a gyártó és a dolgozók aligha örülnek ennek. Jövő hónapban, júliusban is lesz egy hosszabb üresjárat a Szentpétervárhoz közeli telephelyen, akkor a rendes nyári leállás miatt. Az érintett gyárban a helyi piacra szánt Focus és Mondeo modellek készülnek, orosz sajtóértesülések szerint a kényszerszünet a beszállítói kapcsolatokat nem befolyásolja.

Az ország autópiaca évek óta nagyon gyengén teljesít. Az orosz-ukrán konfliktust követő nyugati szankciók és a rubel problémái a kereslet elhúzódó visszaesését okozták, sokan elhalasztják beruházásaikat. A talpra állást az alacsony olajárak sem segítik. Ami az országban készülő autók számát illeti, az IHS Automotive 2015-re még 27 ezerrel számolt, az idei évre azonban 15 ezerre méréskelte a várakozásokat.

Az Automobilwoche írása szerint az Opel még 2015 márciusában jelentette be, hogy véget vet oroszországi termelésének, majd hasonlóan döntött a Chevrolet is. A még működő gyárak időnként a munka felfüggesztésére kényszerülnek. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a gyártók folyamatosan vizsgálják az orosz autópiacot, hiszen a nehézségek elmúltával a fogyasztók valószínűleg bepótolják az elmaradt autócseréket.

Kiemelt Partnereink