Gyártósor Egyed Péter: Nem az a kérdés, miből vegyünk gépet, hanem hogy ki kezelje

Egyed Péter: Nem az a kérdés, miből vegyünk gépet, hanem hogy ki kezelje

Pardavi Mariann | 2017.11.30 09:30

Egyed Péter: Nem az a kérdés, miből vegyünk gépet, hanem hogy ki kezelje

Ha járműipari régiókat kell felsorolni, elsőre nem Zalaegerszeg kerül szóba. Pedig úgy tűnik, a városban fejlődnek az autóiparhoz köthető vállalatok. Jó példa erre a Mould Tech Mérnöki Iroda, ami az évek során kitaposta az utat olyan nagynevű vállalatokhoz, mint a Continental, a Valeo vagy a Magna Steyr. Egyed Péter tulajdonos ügyvezetővel beszélgettünk.

Hirdetés

Zalaegerszeg fejlődő város, ennek megfelelően munkaerőre van szüksége nemcsak a következő években, hanem már jelenleg is. Éppen ezért volt szükség arra a pályaorientációs programra, ahol a környékbeli diákok ismerték meg, milyen jövő állhat előttük a városban. Iskolák és vállalatok mutatták meg, milyen lehetőségek közül válogathatnak.

– Miért fordítanak ekkora figyelmet az általános és középiskolai korosztálynak?
– Rendszeresen részt veszek szülői értekezleteken, ahol a vállalatot képviselem. A szülőket és a diákokat nem arról kell meggyőzni, hogy melyik iskolát válasszák, hanem arról kell felvilágosítani őket, hogy az iskola révén milyen munka- és karrierlehetőség vár a gyerekekre. Kevés ahhoz egy iskola, hogy megmutassa, mit lehet egy-egy szakmával elérni. Azért is szükséges, hogy jelen legyünk és találkozzunk a gyerekekkel és szülőkkel, mert tapasztalatom szerint helytelenül látják a szakmákat. Teljes szemléletváltás szükséges. A mai gyártócsarnokok már a 21. századot képviselik, modern berendezések, rend, fegyelem, tisztaság, precíz munkavégzés és minőség jellemzi a munkafolyamatokat. A nehéz fizikai munkát kiváltották a nagyteljesítményű számítógép vezérlésű gépek és az automatizáció. Ugyanakkor van egy másik megközelítés is: még ha tisztában is vannak ezekkel, sokan akkor sem akarják a gyerekeiknek ezt az utat ajánlani. Minden szülő kényelmes munkát, diplomát akar a gyerekének. Be kell látni, sok esetben többre jutnak egy jó szakmával. Azt gondolom, a képességnek megfelelő szakmával előrébb juthatnak, mintha csak a diplomáért hajtanának.

– Szerszámgyártással és szerszámtervezéssel foglalkoznak. Miért éppen Zalaegerszegen tevékenykednek?
– 2001-ben két mérnök és két közgazdász alapította meg a vállalkozást, mind a négyen zalaegerszegiek vagyunk. Számunkra fontos Zalaegerszeg. Itt születtünk, ide jártunk iskolába, ide kötődünk. Kezdetben a tevékenységi körünk tervezésre, tanácsadásra korlátozódott. A növekvő vevői igényeknek megfelelően fejlesztéseink egyre rohamosabb ütemben folytak. A kezdeti tervezőirodából eljutottunk a mai állapothoz, ami egy 1 600 négyzetméteres csarnok, modern géppark, mérőműszerek és 70 munkatárs. A folyamatos fejlesztés és fejlődés – technológiai, infrastruktúrális és humán oldalról is – az életünk része. A közeljövőben valósul meg egy újabb csarnoképítési projekt, illetve jövőre tervezzük új technológiák bevezetését is, amivel új munkahelyeket is teremtünk.

– Jelen vannak az elektronika és műszeripar, az orvostechnika és a hadiipar területén, de a tevékenység kilencven százalékát a járműipar és a gépgyártás teszi ki. Milyen referenciákat említhet erről a területről?
– Partnereink között említhetem a Continental magyarországi telephelyeit, a Videoton székesfehérvári üzemét, a veszprémi Valeót, vagy az osztrák Hella és a Magna Steyr gyárait is.

– Tudatos HR-stratégia eredménye, hogy egy pályaorientációs rendezvényen beszélgetünk. A jelenlévő vállalatok számára létfontosságú, hogy legyen elég számú megfelelően képzett szakember. Minden vállalat szakemberhiánnyal küzd: van ahol automatizálással próbálják megoldani a problémát, de jellemző a munkaerő elcsábítása is. Hogyan oldják meg a munkaerőhiányt?
– Ma már nem az a kérdés, hogy milyen gépet vegyek és miből, hanem ki kezelje azt. A jelenlegi magyar szakképzés kibocsátóereje nem versenyképes se mennyiség, se minőség tekintetében. Hat környékbeli vállalattal elindítottuk a duális képzést, melynek során megalapítottuk a Zalaegerszegi Duális Képzőközpont Kft.-t. A vállalatok gépekkel, szerszámokkal, szakemberekkel támogatják a programot, a zalaegerszegi önkormányzat pedig az infrastruktúrát biztosítja ehhez. Olyan hiányszakmákban képezünk szakembereket, mint a gépi forgácsoló, hegesztő, CNC-gépkezelő vagy szerszámkészítő. A jövő év őszén költözünk egy új, modern 1400 négyzetméteres képzőközpontba, amelyet az önkormányzat biztosít számunkra egy pályázat keretén belül.

– Milyen szakemberekre van szüksége a Mould Technek?
– Lényegében minden területre folyamatos a felvétel: szakmunkás, technikus, mérnök végzettségű munkavállalókat keresünk.

– Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke egy interjúnkban úgy fogalmazott, az a vállalkozás, amelyik nem száll fel az Ipar 4.0 vonatára, az a peronról integethet. Önök hogyan kapcsolódnak a negyedik ipari forradalomhoz?
– A szükséges embereket valahogyan pótolni kell. A mai gépek akkor üzemelnek a leghatékonyabban, ha a nap huszonnégy órájában termelnek, a munkaerőhiány miatt ezért is szükséges az automatizálás. Továbbá a digitális gyártás hozadéka a nagy mennyiségben keletkező adatok. Ha ezeket helyesen használjuk fel, javítja a gyártás hatékonyságát, kevesebb selejt készül, optimálissá válik a működés. A digitális nyomonkövetésre irányuló elemzések már elindultak nálunk is. A célunk az, hogy növeljük a hatékonyságot, folyamatossá tegyük a rendelkezésre állást, gazdaságosan tudjuk kiszolgálni a partnereinket.

– Halad a zalaegerszegi tesztpályával kapcsolatos beruházás, az első épület már lassan áll. Mit gondol, a környékbeli vállalkozások hogyan profitálnak a tesztpályából?
– Egyelőre nem látni a konkrét kapcsolódási pontokat, de abban biztos vagyok, hogy a tesztpályát használó nemzetközi vállalatok elvárásai miatt alapjaiban fognak minőségi változások történni Zalaegerszegen, minden területen. Ideértve az infrastruktúrát, ipari- és kiszolgáló vállalkozásokat, oktatást, egészségügyet. Ez egy óriási lehetőség a városunknak és a térségnek, amit ki kell használni és élni kell vele.

Kiemelt Partnereink