Gyártók Zöldacéllal dekarbonizál a Volkswagen

Zöldacéllal dekarbonizál a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2022.03.29 04:20

Zöldacéllal dekarbonizál a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

Alacsony szén-dioxid-intenzitású, úgynevezett zöldacél szállításáról írt alá egyetértési nyilatkozatot a Volkswagen Csoport és a Salzgitter AG. Az acélgyártó óriás 2025-től fogja klímabarát módon előállított acéllal ellátni a német OEM-et, ami azt a fontos jövőbeli projektjeihez fogja felhasználni.

Hirdetés

A megállapodás által a Salzgitter AG szén-dioxid-szegény acéljának egyik első vásárlója lesz a VW, ami egy több mint hatvan évre visszatekintő partnerséget ápol az acélgyártóval.

A klímabarát acélt 2025 végétől Alsó-Szászországban fogja gyártani a Salzgitter AG, az előállítási folyamatot hidrogénre és megújuló energiaforrásokra alapozva. Az új megoldással az acélgyártás szén-dioxid-kibocsátását több mint 95 százalékkal lesznek képesek csökkenteni a maihoz képest.

A cél a karbonsemlegesség

A VW célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé alakítsa működését, a stratégiának pedig fontos része az ellátási láncában felmerülő szén-dioxid-emisszió csökkentése. Az akkumulátor- és alumíniumgyártáson kívül az acélgyártás számít az egyik legnagyobb szén-dioxid-forrásnak, ezért célozza jelen megállapodással ezt a területet az OEM.

A többek között a 2026-tól gyártott Trinity következő generációs elektromos modellhez felhasználandó, alacsony szén-dioxid-intenzitású acél előállításához a Salzgitter AG a központjának is otthont adó Salzgitterben hajt végre beruházásokat. A vállalat többek között elektromos kemencéket, valamint a hidrogén vízből való kinyeréséhez elektrolizátorokat épít. A cél, hogy 2025 végén az új berendezésekkel, és megújuló energia felhasználásával megindulhasson a klímabarát acél előállítása. Egy további célja a vállalatnak, hogy 2033-ra több mint 95 százalékkal csökkentse a teljes szén-dioxid-kibocsátását.

Már most is jelen a zöldacél

A VW és a Salzgitter AG a zöldacél gyártásában és felhasználásában valójában már jelenleg is együttműködik. 2021-ben a VW először dolgozott fel termelésében a Salzgitter AG-tól származó klímabarát acélt. A tavaly csak mintamennyiségben vásárolt alapanyag a normálnál 66 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású, és idén további 3000 tonnát fog belőle felhasználni a VW.

A most aláírt megállapodás kiterjed a zárt rendszerű acél-újrahasznosítás kiépítésére is a VW wolfsburgi üzeme és a salzgitteri acélgyár között. A jövőben a VW konszern minden üzemére kiterjeszteni kívánt megoldással az autógyárban keletkező hulladék acélt visszaszállítják az acéltermelő üzembe, ahol új terméket készítenek belőle.

Ami azt illeti, az acéltermelés más járműgyártók zöldítési törekvéseinek is fókuszát képezi. A Volvo Cars, a teherautókat gyártó Volvo Csoport és a Mercedes-Benz például a svéd SSAB-val szerződött zöldacél szállításáról, míg a BMW többek között a Salzgitter AG-val.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink