Gyártók VW-botrány: fizet a Volkswagen, nyugdíjazták a főtervezőt

VW-botrány: fizet a Volkswagen, nyugdíjazták a főtervezőt

MTI/autopro.hu | 2015.11.07 14:14

VW-botrány: fizet a Volkswagen, nyugdíjazták a főtervezőt

A Volkswagen jótáll az eltérő szén-dioxid-kibocsátás utáni többletadóért, Walter de Silva fődizájnert pedig nyugdíjba küldik.

A Volkswagen konszern magára vállalja a ténylegesnél alacsonyabbnak feltüntetett szén-dioxid-kibocsátási értékek miatt a járművek tulajdonosaira esetleg utólagosan háruló adófizetési kötelezettségeket. "A Volkswagen jótáll az esetleg keletkező pótlék megfizetéséért" - tájékoztatta levélben az EU 28 tagállamának pénzügyminisztereit pénteken Matthias Müller, a konszern elnöke. A gépjárműadó összege 2009. július elseje óta a jármű szén-dioxid-kibocsátásától függ.

A konszern elnöke levelében arra kérte az uniós pénzügyminisztereket, hogy az eltérő értékek miatt keletkező adókülönbözet közvetlenül a Volkswagennek legyen kiszámlázva még akkor is, ha ennek lebonyolítása többletköltségekkel jár.

"Nagyon hálásak lennénk, ha megtennék a szükséges jogi és adminisztratív intézkedéseket ahhoz, hogy az adóhivatalok ne ügyfeleinket, hanem közvetlenül bennünket keressenek meg a pótlék befizetésének az igényével" - fogalmazott. Levelében jelezte egyúttal, hogy a konszern a "lehető leghamarabb" közölni fogja a tényleges szén-dioxid-kibocsátási értékeket. Erről már folynak az egyeztetések az illetékes hatóságokkal.

Alexander Dobrindt német szövetségi közlekedési miniszter a héten szerdán kijelentette, hogy a Volkswagen felelőssége és kötelezettsége a hamis szén-dioxid-kibocsátási adatok miatt az ügyfeleit terhelő költségek megtérítése. Közölte, hogy a pénzügyminisztériummal együtt egy olyan törvény előkészítésén dolgoznak, amely garantálná, hogy az adópótlékot ne a járműtulajdonosoknak, hanem a Volkswagen konszernnek kelljen megfizetnie.

A Volkswagen hét eleji tájékoztatása szerint a szén-dioxid-kibocsátási értékek megváltoztatása 800 ezer járművet érint, ebből 200 ezret Németországban. A "dízelbotrány" megváltoztatott nitrogén-oxid-értékek miatt robbant ki szeptemberben.

Távozik posztjáról a Volkswagen csoport vezető formatervezője Walter Maria de Silva - erősítették meg pénteken a cég belső forrásai hírügynökségi érdeklődésre az "Auto Motor und Sport" lap pénteki beszámolóját. Az AFP hírügynökség értesülése szerint de Silva november végén nyugállományba vonul.

Walter Maria de Silva 2007 óta vezette a konszern formatervező irodáját. A wolfsburgi design iroda élére Martin Winterkorn, a konszern dízelbotrány miatt lemondott előző vezérigazgatója hozta magával az Auditól az olasz születésű formatervező szakembert.

Walter Maria de Silva a Fiat autógyárnál kezdte formatervezői pályafutását, majd Alfa Romeo, SEAT, Audi, Lamborghini és VW modelleket tervezett. A Handelsblatt értesülése szerint a Volkswagen konszern új vezérigazgatója Matthias Müller jelentős költségcsökkentéseket helyezett kilátásba de Silva évi 100 millió euróból gazdálkodó részlegénél is.

Kiemelt Partnereink