Gyártók Volkswagen helyett a BYD támogatásával rajtol a foci Eb

Volkswagen helyett a BYD támogatásával rajtol a foci Eb

autopro.hu/P.B. | 2024.06.14 16:48

Volkswagen helyett a BYD támogatásával rajtol a foci Eb

Fotó: BYD

Június 14-én este végre megkezdődik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, az idei év talán legjobban várt eseménye. A nyitónapon a szemek a házigazdára szegülnek, nemcsak a megnyitást kísérő show miatt, hanem azért is, mert Németország válogatottja lép pályára Skócia ellen.

Hirdetés

Németország, Európa legnagyobb autóipari országa (és egyben futballhatalma) rendezi a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságot. Elég csak ennyit tudni ahhoz, hogy ha szponzorokra gondolunk, egyből nagy autóipari cégek ugorjanak be. De nem, sem a Volkswagen, sem a Mercedes-Benz, sem a BMW és egyéb német autógyártó sincs ott az Eb legfontosabb szponzorai között, miközben a Deutsche Telekom, a Deutsche Bahn, a Lidl vagy éppen a Bitburger igen – tehát a német óriásokból nincs hiány.

Az Európa-bajnokság főtámogatója a kínai BYD. Kétségtelen, hogy az elektromos átállás közepette pozitív üzenete van egy elektromosautó-gyártó hirdetéseinek, mégis meglepő lehet az EU és a Kína között vámháború idején, hogy pont Németországban egy kínai gyártó a foci ünnepének támogatója. Persze az egyes stadionokban érezhető lesz az autóipar jelenléte, érdekes is lenne például Stuttgartban, a Mercedes-Benz központjának szomszédságában, ha nem vetetné észre magát egy igencsak nézett sporteseményen a csillagos márka, ahogy a müncheni meccsekre sem bátor tipp a BMW hirdetéseit jósolni.

Nem volt ez mindig így

A német labdarúgó-válogatott főszponzora 45 éven át volt a Mercedes-Benz, amit a Volkswagen korszaka követett. A Volkswagen a 2010-es években egyébként is óriási támogatója volt a német labdarúgásnak – kézenfekvő, hogy a gyártó központi városának Bundesliga-csapatát, a 2009-ben bajnok, 2015-ben ezüstérmes Vfl Wolfsburg csapatát támogatta és támogatja is a Volkswagen, de a 2010-es években – az egyébként futballbolond Martin Winterkorn vezetése alatt – a gyártó számos első- és másodosztályú csapatot és magát a ligát is szponzorálta.

A dízelbotrány két fronton is kikezdte ezt a gyakorlatot: az első, és a fontosabb szempont a Volkswagen által fizetendő óriási bírság volt, a Reuters már 2015-ben arról írt szakértőkre hivatkozva, hogy alaposan vissza kell majd vágnia a szponzorációs költéseit a cégnek. Másrészt Winterkorn, akinek szívügye is volt a labdarúgás, távozni kényszerült a konszern éléről.

Fotó: Youtube

A Volkswagen valóban visszavágta költéseit, de a 2020-as (a járvány miatt 2021-ben megrendezett) Európa-bajnokságnak így a cég volt a főtámogatója. A rendezvényt elsősorban az elektromos ID-sorozat népszerűsítésére használta a vállalat, minden bizonnyal sikeresen, hiszen sokaknak beleéghetett a retinájába a Volkswagen színes reklámja az Eb-meccsekről. 2023-ban mégis azt jelentette be a vállalat, hogy a 2024-es Eb-n nem lesz főszponzor.

Kínai támogató az európai foci csúcseseményén

A BYD januárban jelentette be, hogy a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság főszponzora lesz. A vállalat saját bevallása szerint is azzal a céllal lett főtámogató, hogy demonstrálja az európai ambiciózus törekvéseit. A cég pár héttel korábban jelentette be, hogy Szegeden építi fel első európai gyárát, amit követni fog még egy, bár a helyszíne június 14-éig, az Eb-rajtig még nem ismert.

A kínai elektromosautó-gyártó az UEFA fő mobilitási partnere is egyben, ami azt jelenti, hogy a reklámokon túl számos autója vesz majd részt az eseményen különböző fuvarozási feladatokban. Akár televízión, akár helyszínen követve az Eb-t, lehetetlen lesz találkozni az BYD nevével, autóival. Ez egy óriási lehetőség a cég számára, több szakértő is az európai eladások megugrására számít. Egy biztos: 14-én este elrajtol az Eb, 15-én a magyar válogatott is pályára lép, és remélhetőleg minél tovább marad is Németországban! A torna július 14-ig tart.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink