Gyártók Versenytársa húzhatja ki a bajból az Audit

Versenytársa húzhatja ki a bajból az Audit

autopro.hu/P.B. | 2023.07.12 06:17

Versenytársa húzhatja ki a bajból az Audit

Fotó: Audi MediaCenter

Csúszik a Volkswagen Csoport az SSP platform kifejlesztésével – ezt a platformot a felsőkategóriás modelleken kívül a konszern összes márkája használná, így az Audi is. A négykarikás gyártó azonban nem tud (és akar) tovább várni az SSP-re, így azt fontolgatja, hogy egy kínai versenytársától vásárol platformot.

Német sajtóértesülések szerint az Audi egy kínai versenytársától vásárolhat elektromosautó-platformot az SSP helyett. Az Automobilwoche úgy tudja, július 11-én rendkívüli felügyelőbizottsági ülésre kerülhet sor a vállalatnál, míg Volkswagen Csoport vezérigazgatója, Oliver Blume állítólag jóváhagyta a tervet, az Audi pedig már tárgyal a gyártókkal. Maga az Audi viszont azt nyilatkozta a lapnak, hogy nem tudott a tervekről.

Külső elektromos platform vásárlására vonatkozó döntés először születhet az Audinál, ilyenre eddig nem volt példa. Az Audi az idő szűke miatt kényszerülhet erre: a vállalatnak továbbra is elektromos járműveket kell szállítania, annak ellenére, hogy a VW új elektromos zászlóshajójának, a Trinity-nek (és így az új csoportplatformnak, az SSP-nek) a piacra dobása késik. A Trinity várhatóan csak 2029-ben jelenik meg (egyes hírek már 2030-at említenek), így azelőtt nem lehet Audi modell ezen a platformon. Az eredeti ütemterv szerint a Trinity 2026-ban debütálna.

Nem tudni, kihez fordulnak

A jelentés nem említi, hogy az Audi mely gyártókkal tárgyal a platformvásárlásról, de több jelölt is szóba jöhet: a Geely már a SEA elektromos architektúrájának premierjén bejelentette, hogy nyílt forráskódú megoldásként szeretné elérhetővé tenni azt más OEM-ek számára is. A szerződéses gyártó Foxconn kifejlesztette saját platformját az elektromos autókhoz, a MIH-t, amelyet szerződés alapján más márkák számára is gyártanak majd.

Az Audi jelenleg két elektromos modellt kínál Kínában a MEB platformon, illetve helyi partnerével, a FAW-val közösen épít egy gyárat a német OEM, amiben 2024-től csak elektromos autókat fognak gyártani, évi 150 ezret.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink