Gyártók Végleg elbukhatta harcát a General Motors

Végleg elbukhatta harcát a General Motors

autopro.hu/V.M. | 2023.04.18 09:19

Végleg elbukhatta harcát a General Motors

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította a General Motors azon perkeresetét, melyben a rivális Fiat Chrysler Automobiles-t kenő pénz általi több milliárd dolláros károkozással vádolja.

A GM a most elutasított keresetében azzal vádolta versenytársát, hogy az a United Auto Workers autóipari szakszervezet vezetőit lefizette annak érdekében, hogy kedvezőbb bérmegállapodásokat harcolhasson ki, ezzel pedig a GM-et tudatosan és célzottan költséghátrányba hozta.

A GM eredetileg 2019-ben fordult a bírósághoz, azt állítva, hogy több milliárd dollár kárt szenvedett a ma már Stellantis részét képző FCA cselekedetei miatt. A túl laza ok-okozati kapcsolatra hivatkozva azonban a bíróságok újra és újra elutasították a GM keresetét. Az autógyártó idén januárban, a fellebbviteli bíróság elutasítása után fordult a legfelsőbb bírósághoz, ahol azonban a korábbiakhoz hasonló határozat született.

A GM mintegy 6 milliárd dollár kártérítést követelt a korrupcióval vádolt vetélytársától.

Valóban piszkos ügyletek folytak

Maga az FCA a kezdetektől elutasította a GM általa alaptalannak nevezett, és egy gyenge minőségű kémfilmbe illőként jellemzett vádjait.

Mindazonáltal a United Auto Workers és az FCA viszonyában valóban korrupció állt fenn. Az autógyártó 2021-ben ismerte be, hogy 3,5 millió dollár kenőpénzt fizetett ki szakszervezeti tisztviselőknek, és azonos ügyben legalább 17 szakszervezeti és FCA-alkalmazottat ítéltek el.

Az FCA-t 30 millió dollár büntetésként megfizetésére kötelezték – idézi fel a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink