Gyártók Ütközött a Google-autó, mert megbízott a buszsofőrben

Ütközött a Google-autó, mert megbízott a buszsofőrben

autopro.hu | 2016.03.03 07:01

Ütközött a Google-autó, mert megbízott a buszsofőrben

Kisebb balesettel indult a hónap a techóriás háza táján, az önjáró autó koccanása után máris átprogramozták a szoftvert. A jogi felelősség megállapítása azonban még hátra van.

A vezető nélküli Lexus kanyarodáshoz készült, ám a lehúzódás után az út szélén lévő homokzsákok miatt korrekcióra kényszerült: kikerülésük érdekében ismét a sáv közepe felé húzódott, ott azonban már egy busz közeledett. Bár nem csak a szoftver, de az autóban tartózkodó Google-dolgozó is úgy ítélte meg, van még elegendő hely és idő a kikerülés végrehajtására, a busz nem, vagy nem eléggé fékezett, így a két jármű 20-25 kilométer per órás sebességgel összeütközött.

A cég önvezérlő autói már korábban is kerültek bajba, azonban ez az első alkalom, hogy kimondottan a Google automata terméke idézte elő a balesetet. Az Automotive News szerint az eset után a techcég rögtön átprogramozta az autó szoftverét, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. A Google nyilatkozata szerint elismerik a felelősségüket, hiszen ha a Lexus nem kezdi meg a homokzsákok kikerülését, nem következett volna be az ütközés.

Az azonban kérdéses, hogy a busz vezetője nem hibázott-e, amikor nem (vagy nem eléggé) fékezett. Szintén érdekes jogi dilemma, hogy akkor is összeütköztek-e volna a járművek, ha emberi kéz irányítja a Google-autót: a rendszert felügyelő alkalmazott ugyanis szintén bízott abban, hogy a busz lassítani fog.

Mivel az ütközés kis sebességgel történt, nem járt személyi sérüléssel, így a hatóságok sem foglalkoznak különösebben az üggyel. Az esetet valószínűleg csak a Google fogja teljesen kiértékelni, így további tapasztalatokhoz juthat. Mindenesetre ismét a hírek középpontjába került az autonóm járművek által okozott problémák jogi tisztázásának igénye.

Kiemelt Partnereink