Gyártók Újabb tízezres visszahívás: most a Chevrolet Boltokon a sor

Újabb tízezres visszahívás: most a Chevrolet Boltokon a sor

autopro.hu/V.M. | 2020.11.17 08:18

Újabb tízezres visszahívás: most a Chevrolet Boltokon a sor

Fotó: Chevrolet Pressroom

A General Motors bejelentette, hogy 68.677 darab tűzveszélyes Chevrolet Boltot hív vissza, miután öt tűzesetről és kettő könnyebb személyi sérülésről is jelentés érkezett. A Bolt már a sokadik elektromos modell, amit az elmúlt alig másfél hónapban tűzveszély miatt hívnak vissza.

A visszahívás 2017 és 2019 között gyártott tisztán elektromos járműveket érint, melyek mindegyikében a koreai LG Chem által készített akkumulátorok találhatóak.

A kigyulladó Boltok ügyével már az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) is foglalkozik. A szervezet októberben indított nyomozást, miután három autó kigyulladásáról is tudomást szerzett.

A GM azt is közölte, hogy a járművei akkor kaphatnak lángra, ha azokat teljesen vagy közel teljesen feltöltik. A visszahívott járművek szoftverét átmeneti megoldásként frissíteni fogják, hogy a telepeket a teljes kapacitásuk 90 százalékáig lehessen csak feltölteni. A probléma végleges elhárításán még dolgoznak a vállalat mérnökei.

Az NHTSA arra szólította az autótulajdonosokat, hogy járművüket a házon kívül parkolják a javítás elvégzéséig.

Nem csak a Chevroletek gyulladhatnak ki

A közelmúltban más elektromos típusokat is visszahívtak tűzveszély miatt. Októberben a Hyundai mintegy 77 ezer elektromos Konát rendelt vissza világszerte, mivel a potenciálisan hibás akkumulátorcellák növelték a rövidzárlatok és a tűz kialakulásának esélyét – írja a Reuters. Az energiatároló egységeket Konákba ugyancsak az LG Chem szállította, mely tagadta, hogy a celláival bármi baj lenne.

Ugyancsak októberben a BMW hívott vissza 26.700 darab plug-in hibridet, a Ford pedig épp most készül arra, hogy visszahívja mintegy 27 ezer Kuga plug-in hibridjét, hogy kicseréljék bennük az akkumulátorokat, amiket a Samsung SDI gyártott.

Kínában nemrég a WM startup kényszerült javításra visszarendelni első modelljének több mint ezer példányát.

Kiemelt Partnereink