Gyártók Újabb komoly elbocsátás jön a sztrájk miatt

Újabb komoly elbocsátás jön a sztrájk miatt

autopro.hu/P.B. | 2023.10.16 11:19

Újabb komoly elbocsátás jön a sztrájk miatt

Fotó: Ford

Tovább tart a United Auto Workers szakszervezet akciója az Egyesült Államokba a három nagy detroiti autógyártó, a Ford, a GM és a Stellantis egyes üzemei ellen. A leállások miatt már eddig is több ezer embert küldtek el ezek a gyártók, most ezt újabb elbocsátási hullám követi.

A Ford, valamint a Chrysler anyavállalata, a Stellantis október 13-án közölte, hogy 1250 alkalmazottat bocsát el ideiglenesen a United Auto Workers sztrájkja miatt. A Stellantis közleménye szerint így már három államban 1340 alkalmazottja jutott az ideiglenesen elbocsátottak sorsára a négy hete tartó sztrájk miatt. A Ford október közepén 700 embert ideiglenesen már elküldött, ezzel a bejelentéssel további 550 alkalmazott követi őket a Kentucky állambeli és a chicagói gyárak leállása miatt.

A Ford október 16-ától körülbelül 300 alkalmazottat bocsát el egy ohiói sebességváltókat gyártó üzemből, és mintegy 250 dolgozót összesen négy michigani üzemből. A Ford összesen 2480 alkalmazottat bocsátott el a sztrájk szeptember 15-i kezdete óta.

További gyárakat is érinthet az akció

A Ford arra figyelmeztetett, hogy a legnagyobb gyárát, a Kentucky üzemet érintő akció miatt közel egy tucat létesítményt érinthet elbocsátási hullám. A Detroit Three-nek nevezett három autógyártónál összesen valamivel több mint 34 ezer UAW-tag dolgozó sztrájkol egy hónapja – írja a Reuters.

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, a sztrájk miatt folyamatosan küldi el dolgozóit a három gyártó, mert létesítményeik így vagy leállnak, vagy csak csökkentett módban képesek üzemelni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink