Gyártók Újabb autóipari dolgozókat küldenek el a sztrájk miatt

Újabb autóipari dolgozókat küldenek el a sztrájk miatt

autopro.hu/V.M. | 2023.10.10 09:45

Újabb autóipari dolgozókat küldenek el a sztrájk miatt

Fotó: Ford Media Center

A nagy amerikai autógyártók egy újabb körben jelentettek be elbocsátásokat a számos telephelyüket érintő, és egyelőre bizonytalan ideig tartó sztrájk következtében.

A Ford, a Stellantis és a General Motors egyes üzemeiben és alkatrészelosztó központjaiban szeptember 15-e óta sztrájkolnak a United Auto Workers (UAW) szakszervezet tagjai, miután az új kollektív szerződésekről nem sikerült idejében megegyezni.

A munkabeszüntetés zavart kelt a vállalatok termelésében, ami miatt már több körben is elbocsátásokat jelentettek be. Ezúttal több mint 800 újabb munkavállalónak kell legalább a sztrájk végéig otthon maradnia.

A legtöbb, 570 dolgozójától a Stellantis válik meg. Az OEM kettő üzeméből a raktárak telítettsége miatt bocsátja el dolgozóit, ezzel 640 főre emelve a munkabeszüntetés kezdete óta elküldöttek számát.

A GM hat üzemében további 200 alkalmazottól válik meg átmenetileg az eddigi 2300-on felül. A Reuters beszámolója szerint a Ford csak 70 munkatársát küldi el, azonban velük együtt már 1865 főt bocsátott el szeptember 15-e óta.

Kemény követelések

Az UAW mintegy 25 ezer tagja sztrájkol a három autógyártónál, amiknél összesen 146 ezer tagját tartja számon a szakszervezet. A munkabeszüntetés egészen addig tart, amíg nem sikerül megegyezni az új kollektív szerződésekről, amiknek a szakszervezet követelése szerint jelentős béremelést, illetve a veterán és új dolgozók egyenlő bérezését is tartalmaznia kell.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, nemrég a Volvóhoz tartozó Mack Truck teherautógyártónál is sztrájkba léptek az UAW tagjai.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink