Gyártók Újabb gyárat építene a Tesla

Újabb gyárat építene a Tesla

autopro.hu/P.B. | 2022.08.05 16:49

Újabb gyárat építene a Tesla

Fotó: Tesla

A Tesla továbbra is ragaszkodik ahhoz a célkitűzéséhez, hogy 2030-tól évente 20 millió autót gyártson. Ehhez tíz-tizenkét gyárra lesz szüksége, jelenleg azonban csak négy üzemben szerelnek össze autókat.

Hirdetés

Elon Musk a Tesla augusztus 4-ei közgyűlésén bejelentette, hogy a vállalat még az év vége előtt eldöntheti a legújabb gyárának helyszínét. Az új üzem Észak-Amerikában fog felépülni, ennél részletesebb információ egyelőre nem ismert. A közgyűlésen emellett a várakozásoknak megfelelően a közgyűlés jóváhagyta, hogy három-egy arányban részvényfelosztást hajtson végre a vállalat.

A közgyűlésen Musk közölte, hogy a Tesla a múlt héten átlépte a hárommillió e-autó legyártásának határát, és megismételte azt a célt, hogy az idén mintegy 1,5 millió járművet szállítsanak le – 2021-ben a Tesla a hat számjegyű kiszállítások közelében maradt. A 1,5 millió járműhöz szükséges akkumulátorkapacitás a gyártó rendelkezésére áll.

Komoly célok az évtizedben

A Tesla ragaszkodik ahhoz a célkitűzéséhez is, hogy 2030-tól évente 20 millió autót gyártson. Ehhez tíz-tizenkét gyárra lesz szüksége – a Tesla jelenleg Fremontban, Sanghajban, Grünheide-ben és Austinban üzemeltet járműgyárat. Emellett létezik még a Gigafactory 1 Nevadában, ahol akkumulátorokat és alkatrészeket gyártanak, autót nem.

Éppen ezért megkezdődhet a gyárépítési hullám az USA-ban: Musk szerint még idén bejelenthetik egy újabb gyár helyszínét Észak-Amerikában, de az éves közgyűlésen sem árult el ennél több részletet. Egy ideje azonban zajlanak a találgatások a helyszínről, ami az Egyesült Államok keleti partján lesz – így a nyugati part és az ország középső része mellett keleten is lenne egy Tesla-gyár. A Gigafactory 2-vel együtt - ahol főleg a Tesla napelemes tetőit gyártják majd -, a további észak-amerikai gyár a hetedik üzem és az ötödik járműgyár lenne a Tesla égisze alatt.

Nyilvános töltők?

Musk egyébként hasonlóan a gyár helyszínéhez, nyitva hagyta a Supercharger töltőkkel kapcsolatos kérdést is: annyit árult el, hogy lesznek ezzel kapcsolatos hírek, de hogy mi, az még nem nyilvános. Feltételezhető, hogy az amerikai Superchargereket más gyártók elektromos autói számára is elérhetővé teszik majd – véli az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink