Gyártók Új fejlesztésre hajt önvezető autójában a Volvo

Új fejlesztésre hajt önvezető autójában a Volvo

autopro.hu/P.B. | 2020.05.07 13:16

Új fejlesztésre hajt önvezető autójában a Volvo

Fotó: Twitter/volvocarsnews

A Volvo megállapodott a Luminarral arról, hogy a készülő, 2022-ben bemutatni tervezett önvezető autójába a cég lézeres technológiáját fogja beszerelni. A Volvo 2018-ban egyébként részesedést vásárolt a Luminarból, mely cég a legtöbb vezető autóipari szereplővel valamilyen szinten kapcsolatban áll.

A Volvo részt vesz a Luminar lézeres érzékelőinek fejlesztésében, ami egyben kulcsszerepet játszik az önvezető autók technológiai fejlődésében. A vállalat most úgy döntött, hogy a saját SPA 2 platformjában ezt a megoldást fogja alkalmazni, az autó tetejébe szerelve.

A Lidar szenzorok lézer használatával precíz képeket készítenek az autó környezetéről, melynek segítségével érzékeli az önvezető autó a külvilágot. A technológia úttörő szerepet vállal az önvezetés területén.

A Volvo elérkezettnek látja az időt a Luminar fejlesztésének használatára

A Volvo technológiai vezetője, Henrik Green a Reutersnek elmondta, hogy az SPA 2 fejlesztésével elértek arra a szintre, hogy érdemesnek találják a lidar-szenzoros technológiát használni a fejlesztés során.

Green szerint első körben opcionálisan rendelhető funkcióként alkalmazhatják ezt a megoldást, az pedig a regionális szabályozásoktól függ, hogy hol lesz használható a Volvo önvezető autója. Keresik a lehetőségét annak is, hogy a lidar szenzorok az összes SPA 2 platformon alapuló autóba bekerülhessen.

Az első sorozatgyártásra kerülő projektje lehet ez a Luminarnak

A Luminar közlése szerint a startup a világ 15 vezető autógyártója közül tizenkettővel valamilyen szinten együttműködik. Ugyanakkor a mostani megállapodás lehet az első olyan projekt, amikor a Luminar egy sorozatgyártásra kerülő autóba szerelheti a technológiáját.

Felmerült a lehetősége annak is, hogy a Volvo nagyobb részesedést vásárol a cégben, azonban ennek részleteiről egyelőre nem esett szó.

Kiemelt Partnereink