Gyártók Trump szerint pazarolta az időt a General Motors

Trump szerint pazarolta az időt a General Motors

autopro.hu/V.M. | 2020.03.31 13:48

Trump szerint pazarolta az időt a General Motors

Fotó: GM Corporate Newsroom

Elégedetlenségét fejezte ki Donald Trump amerikai elnök a General Motors koronavírus elleni tevékenységét illetően, mivel az, szerinte túl lassan haladt a lélegeztető gépek gyártásának beindításával. Nem sokkal ezt követően a védelmi termelési törvényt alkalmazva kívánta az elsőszámú amerikai autógyártót a folyamat felgyorsítására ösztönözni.

Trump a tárgyalásokon az idő pazarlásával vádolta meg a General Motorst, egy korábbi Twitter bejegyzésében pedig a lélegeztetőgép-gyártás azonnali megkezdésére szólította fel. Ugyanebben a tweetben a Fordhoz is hasonló üzenetet intézett.

Trump már korábban is lélegezető gépek készítésére szólította fel az amerikai autógyártókat. Az Egyesült Államokban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma már meghaladta a 160 ezret, és a szám gyorsan növekszik. Ebből kifolyólag óriási szükség van további lélegeztető gépek mihamarabbi előállítására.

A GM idejekorán határozott

A vállalat még az elnök felszólítása előtt bejelentette, hogy lélegeztető gépek gyártását tervezi. Trump tweetjét követően a GM, valamint partnere, a Ventec Life Systems azt közölték, hogy az autógyártó ezer dolgozójával fog lélegeztető gépeket előállítani az Indiana állambeli Kokomoban, a kiszállítások pedig már áprilisban kezdetét fogják venni. A GM nyárra havi tízezer darabot kíván előállítani. További célja, hogy beszállítóival együttesen összesen 200 ezer gépet készítsen.

Ennek ellenére, Trump múlt pénteken a védelmi termelési törvényhez nyúlt. A törvény lehetővé teszi a mindenkori elnöknek, hogy növelje a termelést bármely anyagból, illetve termékből nemzetbiztonsági vagy egyéb okból. Nem sokkal később azonban pozitív változás állt be a GM és az amerikai elnök kapcsolatában, vasárnap Trump ugyanis már elismerően nyilatkozott a vállalatról.

„A General Motors fantasztikus munkát végez. Nem gondolom, hogy aggódnunk kéne miatta”

- mondta Trump.

Trump tervei szerint az USA a következő mintegy száz nap alatt százezer lélegeztető gépet fog gyártani, esetleg külföldről beszerezni. Trump azt is kijelentette, hogy amennyiben az országban túlzott mennyiségű gép lesz, a felesleget olyan országokba exportálhatják, mint az Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország vagy Olaszország.

Nem csak a GM dolgozik lélegeztető gépek gyártásán

Természetesen a General Motorshoz hasonlóan más gyártók is lélegeztetőgép-készítésen dolgoznak. Trump Twitter üzenete után a Ford részéről azt közölték, hogy a cég aktív párbeszédet folytat az állammal az engedélyeztetések ügyében, emellett dolgozói rendkívül keményen dolgoznak a GE Healthcare csapatával, hogy nagyobb volumenben gyárthassák a lélegeztető gépek egyszerűsített változatát.

A Toyota éppen a szerződéskötés befejező szakaszában jár legalább kettő, lélegeztető gépeket készítő vállalattal, hogy aztán elkezdhessen kapacitásuk bővítésén dolgozni. Egy másik autógyártó, a Tesla több száz eszköz adományozásába egyezett bele, az azonban nem ismert, hogy azok honnan származnak.

A termelési kapacitás átállítása persze óriási költségekkel jár. Gerald Johnson, a GM globális termelési ügyvezető alelnöke a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a vállalat több tízmillió dollárt költ a termelés átállítására. Hozzá tette, hogy a beszállítók beruházásait is figyelembe véve már százmilliókról beszélhetünk.

Kiemelt Partnereink