Gyártók További leállásokra készülnek Japánban

További leállásokra készülnek Japánban

autopro.hu/V.M. | 2020.04.22 13:48

További leállásokra készülnek Japánban

Fotó: Nissan Global Newsroom

Bár Európában már újraindultak az első gyárak, Japánban még további koronavírus-járványra visszavezethető üzemszünetekről hallhatunk. Legutóbb többek között a Nissan jelentette be, hogy újabb hazai telephelyein készül felfüggeszteni a munkát.

A Japánban érvényben lévő szükségállapot ellenére a gyártást nem muszáj megszakítani. A visszaesett globális kereslet azonban a Nissan mellett más autógyártókat is arra kényszerített, hogy bezárják hazai üzemeik nagy részét.

A nagymértékű átszervezés előtt álló Nissan ezúttal a Jokohamában található központjának, illetve az Acugi közelében lévő kutatás-fejlesztési központjának bezárásáról döntött, hogy csökkentse dolgozói koronavírussal való megfertőződésének esélyét. Mintegy 15 ezer munkavállalónak kell majd tizenhat napra szabadságra mennie április 27-től. A Nissan közölte, hogy az időtartam alatt az érintettek meg fogják kapni a fizetésük nagy részét.

A vállalat központjában már jelenleg is csak az ottani dolgozók 20 százaléka van jelen rendszeresen, az intézkedés életbelépése után ez az arány 10 százalékra fog mérséklődni. Az autógyártó egyébként nem az első vállalat, mely japán központjának részleges bezárásáról döntött, korábban ugyanis már a Canon és a Toshiba is így tett.

Szünetel a termelés

A Nissan már leállította a Tocsigi prefektúrában található, Skyline szedánokat, valamint Infinitiket gyártó egységét, az újraindulás pedig csak valamikor május második felében várható. A déli Kjúsú főszigetén elhelyezkedő üzeme pedig áprilisban és májusban csupán nappali műszakban termel, illetve négy napra le is fog állni.

A Toyota a hazai termelését 40 százalékkal készül csökkenteni, a Honda pedig azt közölte, hogy a következő héten fel fogja függeszteni a gyártást néhány japán létesítményében az alkatrészellátás akadozása miatt.

A Bridgestone dolgozóinak is haza kell menniük

A japán abroncsgyártó az összesen tizenöt hazai egységéből tizenegy, köztük nyolc abroncsokat készítő üzemében készül a munka átmeneti leállítására, alkalmazkodva a nemzetközi kereslet drasztikus visszaeséséhez. A nyolc abroncsgyár április 29. és május 8. között fog zárva tartani, ezáltal meghosszabbítva a japán Arany Hét miatt május 3. és 6. között tervezett leállást. A másik három egység esetében kettő-négy nappal tolják ki a szünet idejét – jeleneti a Reuters.

Kiemelt Partnereink