Gyártók Többségi részesedést szerzett a Hyundai a robotkutya-gyártóban

Többségi részesedést szerzett a Hyundai a robotkutya-gyártóban

autopro.hu/P.B. | 2021.06.23 15:19

Többségi részesedést szerzett a Hyundai a robotkutya-gyártóban

Fotó: Boston Dynamics

Euisun Chung, a Hyundai elnöke húsz százalékos, míg a Hyundai Motor, annak saját beszállítója, a Hyundai Mobis, illetve a logisztikai szolgáltatásokat nyújtó Hyundai Glovis együttesen hatvan százalékos részesedéssel rendelkeznek a cégben.

880 millió dollárért (körülbelül 232 milliárd forint) vásárolta meg a Hyundai Motor Csoport a Boston Dynamics részvényeinek többségét. Összesen 80 százalékos részesedést szerzett a robotkutyáiról (például Spotról) híres vállalatban a koreai OEM.

Ahogyan arról az autopro.hu akkor beszámolt, az ügylet még 2020 decemberében indult el, és az anyavállalat mellett a cég kisebb csatolmányait is érinti. A Hyundai által megszerzett részesedés mellett a maradék húsz százalék a Boston Dynamics többségi tulajdonosánál, a SoftBanknál marad.

A tranzakció után a vállalat értékét 1,1 milliárd dollárra teszik a szakértők. A Hyundai a Boston Dynamics-szel együtt erős robotikai portfóliót tud majd felmutatni, akár az ipari robotok fejlesztésében is – írja az Automobilwoche.

A Boston Dynamics technológiai fejlesztő vállalatot a Massachusetts Institute of Technology műegyetem alapította a 90-es években és önállóan működött egészen 2013-ig, amikor felvásárolta a Google. A SoftBank tulajdonába pedig 2017-ben került át a cég.

Kiemelt Partnereink