Gyártók Thaiföldön gyárthat e-autót a Kia és a Tesla

Thaiföldön gyárthat e-autót a Kia és a Tesla

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.12 14:21

Thaiföldön gyárthat e-autót a Kia és a Tesla

Fotó: Pexels

A thaiföldi kormány a jelek szerint tárgyalásokat folytat két nagy autógyártóval arról, hogy gyártóüzemeket létesítsen az országban. A Kia-val egy lehetséges elektromosautó-gyárról, a Teslával pedig egy lehetséges elektromosautó- és akkumulátorgyártó üzemről folynak tárgyalások.

A források szerint a Kia egy elektromos autókat gyártó gyárat hozhatna létre Thaiföldön. Az autógyártó azonban a jelek szerint támogatást vár cserébe. A megkeresésekre azonban sem a Kia, sem a thaiföldi befektetési hivatal (BOI) nem kívánt nyilatkozni a tárgyalások jelenlegi állásáról. A BOI azonban már januárban kijelentette, hogy a Kia fontolgatja a thaiföldi beruházást.

Úgy tűnik, nem a Kia az egyetlen autógyártó, aki érdeklődik a délkelet-ázsiai országban való gyártás iránt. A thaiföldi kormány a Teslával is tárgyalásokat folytat egy lehetséges elektromosautó- és akkumulátorgyártó létesítményről. A források szerint amerikai autógyártó tavaly már végzett egy helyszíni felmérést. Ezt a miniszterelnöki hivatal egyik tisztviselője is megerősítette. Bár nem említenek konkrét helyszíneket, a thaiföldi kormány állítólag felajánlotta a Teslának, hogy 100 százalékban zöldáramot szállíthat az erőműnek. Egyik esetben sem tudni, hogy mikor születhet konkrét beruházási döntés, és hogy mekkora összeggel.

Thaiföldön évente mintegy 2,5 millió járművet gyártanak. A thaiföldi kormány azt a célt követi, amely szerint 2030-ra a helyi termelés legalább 30 százalékát zéró kibocsátású járműveknek kell kitenniük. Thaiföld földrajzilag jól helyezkedik el az ázsiai piacok kiszolgálásához, rendelkezik nikkelforrásokkal, és képes az indonéziai nikkel feldolgozására – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink