Gyártók Társulások sorával kerülné el az EU-bírságokat a Volkswagen

Társulások sorával kerülné el az EU-bírságokat a Volkswagen

autopro.hu/E.L. | 2021.01.20 04:21

Társulások sorával kerülné el az EU-bírságokat a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen AG tavaly év végén nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy több gyártót is bevonjon egy olyan társulásba, ami a szén-dioxid kibocsátási határérték meghaladásáért fizetendő bírságok elkerülését segítené. Az új partnerek mind elektromos járműveket gyártanak.

Hirdetés

Vegyük az új kínai céget, az Aiways-t, amelynek tisztán elektromos modelljei nagyban hozzájárulnak, hogy a Volkswagen összhangban legyen az EU-s kibocsátási előírásokkal, miközben a vállalat előmozdítja az európai terjeszkedését. Ehhez a társuláshoz tartozik még a British London Electric Vehicle Company, ismertebb nevén a LEVC, amely a Geely csoporthoz tartozik. Továbbá ott van még a Next.e.Go, az aacheni elektromos járműgyártó, az e.Go Mobile utódja - idézi a Schmidt Automotive Research az Európai Bizottság dokumentumait.

A különböző autógyártók flottáinak összevonása ellentmondásos módszer a bírságok elkerülésére, ahogy egyre szigorodnak a szén-dioxid-kibocsátási flottaértékek az EU-ban. Lényegében aláássa az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerét (ETS), és lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy flottáik egybevonásával kedvezőbb szén-dioxid-kibocsátási értékeket érjenek el.

Nem sikerült teljesíteni a 2020-as célokat

A legújabb lépés, mely ezt a módszert követi, a SAIC márkák, az MG Motor és a SAIC Motors Europe 2020-as csatlakozása a Volkswagen köréhez 2022-ig. Később kiterjesztik majd az együttműködést a könnyű haszongépjárművekre is.

Ennek a lépésnek az oka akkor még kissé homályosnak tűnt. A Volkswagen Csoport úgy tűnt, hogy 2020-ban teljesíti az elvárt szén-dioxid-kibocsátási szintet, azáltal, hogy az év utolsó négy hónapjában áthelyezi a fókuszt az újonnan bevezetett modellekre, mint az ID.3, az ID.4 és az új plug-in hibrid elektromos modellek. A 2020-as 95 gramm/kilométeres cél viszonylag könnyűnek tűnt, különösen az 51 gramm/kilométer alatti kibocsátási szintű járművek számára rendelkezésre álló úgynevezett szuperkreditek segítségével.

A Volkswagen azonban 2020 decemberében egy befektetői tájékoztatóban és a Schmidt Automotive Research részére küldött emailben megerősítette, hogy várhatóan 2020-ban alig 1 gramm/kilométerrel maradtak el az EU szén-dioxid-kibocsátási határértékétől, de várhatóan 2021-től megfelelnek majd az elvárásoknak – úgy tűnik az új tagok segítségével.

LEVC kiegyenlíti a Bentley kibocsátási szintjét

Az LEVC számára ez a lépés azt jelzi, hogy a Volkswagen felkészült a brexit után az Egyesült Királyságban folytatott kereskedelemre és a flotta külön célkitűzésének elérésére. A csoport brit értékesítésének nagy része a Bentley-n keresztül valósul meg, tehát magas szén-dioxid kibocsátású autókkal. A LEVC most hozzáad a zöldebb autók flottájához. Az SMMT adatai szerint a Geely tulajdonában lévő társaság egy normál év alatt körülbelül 2000 londoni fekete taxit vagy kisteherautót értékesít az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyságban a társulás egy másik tagja, az MG is növeli a Volkswagen flottáját.

A viszonylag kicsi, de teljesen elektromos Next.e.Go cég számára ez a kapcsolat nem új keletű. A Volkswagen egyszer már a startup fizetésképtelensége előtt tervezte az ID.Buggy közös építését, a MEB platform alapján. Ezeket a terveket azóta törölték.

A csődtől egy holland befektető mentette meg a céget, és a vállalat a jövőben Next.e. néven fog kereskedni. Azt nyilatkozták decemberben, hogy a németországi központi üzemben a gyártás 2021 elején indul el. Továbbá egy megállapodást is aláírtak a görög kormánnyal egy második sorozatgyártó létesítmény felállításáról és a ZF-vel közös vállalkozásként való együttműködésről is e.Go Moove néven.

Természetesen a Volkswagen nem az egyetlen autógyártó, amely ilyenfajta társulásokat használ az EU-s bírságok elkerülése végett. A Tesla sokáig kereskedett zéró-kibocsátási krediteket, legutóbb például a Fordnak értékesített belőlük. A Renault, a Nissan és a Mitsubishi is megállapodást kötött, amely nyitva áll más gyártók előtt is - írta az electrive.com.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink