Gyártók Számos üzemében csökkenti termelését a GM és a Ford

Számos üzemében csökkenti termelését a GM és a Ford

autopro.hu/V.M. | 2021.04.09 17:22

Számos üzemében csökkenti termelését a GM és a Ford

Fotó: Ford Media Center

A kettő legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors és a Ford is további gyárleállásokat és termeléscsökkentést jelentett be a globális chiphiányra hivatkozva.

Hirdetés

A GM a Tennessee állambeli Spring Hillben április 12-től két hétig, a mexikói Ramos-ban lévő, illetve a michigani Lansing Delta Township gyártóegységben pedig egy hétig csökkenti a termelést.

Három másik egységben elhalasztják az újraindulást: a Lansing Grand River összeszerelőüzem az április 26-i héten, a kanadai CAMI és Fairfax összeszerelőüzemek pedig a május 10-i héten is állni fognak.

A Ford Chicago és michigani Flat Rock egységeiben az április 12-i héten nem fog termelés folyni. Ugyanakkor a Kansas City és Ohio üzemekben csökkentik a termelést.

A Ford azt is közölte, hogy több gyáregységében sem lesz nyári leállás, hogy pótolhassák a kiesett termelést.

Gyors állami beavatkozásra van szükség

A félvezető komponensek hiánya különösen súlyosan érinti az észak-amerikai autógyártást. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, egy OEM-eket összefogó amerikai szervezet nemrég arra figyelmeztetett, hogy idén az Egyesült Államokban 1,28 millióval kevesebb autó készülhet a chiphiányból fakadóan, egyúttal arra sürgette a kormányzatot, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amik már rövid távon fokozzák az autóipari chipek termelését.

Joe Biden, amerikai elnök legalább 50 milliárd dollárt akar elkülöníteni az amerikai félvezetőgyártás növelésére, ám a támogatás csak hosszú távon hozna eredményeket.

Április 12-re a Fehér Ház gyűlést szervez, hogy megvitassák a chiphiány kezelésére hozandó intézkedéseket. Az eseményen várhatóan Mary Barra, GM vezérigazgató és Jim Farley, a Ford vezetője is részt fog venni – jelenti a Reuters.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink