Gyártók Sokezer dolgozója munkaidejét csökkenti az MAN

Sokezer dolgozója munkaidejét csökkenti az MAN

autopro.hu/V.M. | 2022.03.31 15:16

Sokezer dolgozója munkaidejét csökkenti az MAN

Fotó: Facebook/MAN Truck & Bus

Az MAN haszongépjármű-gyártó mintegy 11 ezer német dolgozója számára vezet be rövidített munkaidőt, miután az ukrajnai háború jelentős kiesést okozott az alkatrészellátásban.

Hirdetés

Az orosz-ukrán háború hiányt idézett elő a járművenként több kilométer vezetéket összefogó kábelkötegekből. Az MAN közlése szerint az alkatrészhiány a következő hetekben a teherautógyártás visszaesésével, míg a második negyedévben a tehergépkocsik gyártásának nagy mértékű csökkenésével fenyeget.

A Volkswagen érdekeltségébe tartozó OEM az ellátási zavarokra reagálva meghosszabbította a rövidített munkaidőt a nürnbergi, a salzgitteri, valamint a Wittlich-ben található üzemeiben, továbbá rövidített munkaidőre állítja át müncheni dolgozóit. Az intézkedések az adminisztráción dolgozókat is érintik.

„Ez azt jelenti, hogy egy időben az MAN legfeljebb 11 ezer alkalmazottja lesz rövidített munkaidőn Németországban” – idézi a vállalat közleményét a Reuters.

Már eddig is voltak gondok

A müncheni és krakkói teherautógyártó egységekben március 14-e óta állnak a gyártósorok, míg Nürnbergben, Salzgitterben és Wittlich-ben is jelentős leállások voltak.

Az háborús helyzetből kifolyólag a vállalat Ukrajnán kívülről próbálja megoldani a hiányzó teherautó-kábelkötegek beszerzését, azonban saját közlése szerint a termelésáthelyezés végig vitele több hónapba telik. Ugyancsak a háború miatt a vállalat felhagyott az üzleti szempontból nem kritikus tevékenységekre költéssel.

Az MAN felajánlotta ügyfeleinek, hogy megrendeléseiket töröljék vagy azokat új feltételek mellett ismét leadják, tekintettel arra, hogy nem lesz képes tartani a szerződéses szállítási időket.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink