Gyártók Pereskedés elé néz a Hyundai a lángra kapó elektromos autói miatt

Pereskedés elé néz a Hyundai a lángra kapó elektromos autói miatt

autopro.hu/P.B. | 2020.11.19 14:17

Pereskedés elé néz a Hyundai a lángra kapó elektromos autói miatt

Fotó: Hyundai

A Hyundai több mint 74 ezer, míg a General Motors közel 70 ezer elektromos autót volt kénytelen visszahívni tűzveszély miatt. A két ügyben közös pont az akkumulátor, mindkét gyártónak az LG Chem a beszállítója.

Dél-Koreában, Európában és Kanadában összesen 16 elektromos Hyundai Kona kapott lángra az elmúlt időszakban, ezért a Hyundai több mint 74 ezer példányt hívott vissza a legnépszerűbb elektromos modelljéből. A gyártónak ráadásul minden bizonnyal pereskedéssel is számolnia kell, miután közel kétszáz dél-koreai tulajdonos úgy döntött beperli a céget, amiért a botrány miatt csökkent az autóik értéke.

Ügyvédek szerint a perben a felperesek egyenként nyolcmillió wonra (7.200 dollár) perlik a Hyudai-t, ám az ügy folyamán ez az összeg még emelkedhet a perköltséggel.

Emellett a felperesek azt követleik a gyártótól, hogy cseréljék ki a teljes akkupakkot a Konákban, ne pedig csak frissítsék az autót szoftverét – a Hyundai ez utóbbi intézkedést kívánja végrehajtani.

Komoly problémát okoznak a túlmelegedő akkumulátorok

A Hyundai nem az egyedüli autógyártó, akinek az utóbbi hónapokban gondja akadt az elektrifikált járműveivel. A General Motors 68.677 elektromos autót hívott vissza a piacról, ezekben mind LG Chem akkumulátorok vannak – akárcsak a Hyundai említett járműveiben.

Az LG Chem szóvivője szerint a cég együttműködik a gyártókkal a probléma kijavításának érdekében, és elkötelezettek a hiba pontos okának felderítésében.

A Ford és BMW is visszahívásokra kényszerült korábban, az ő esetükben a Samsung által gyártott akkumulátorok voltak tűzveszélyesek.

Kiemelt Partnereink