Gyártók Óva int a kínai autók megvámolásától Németország

Óva int a kínai autók megvámolásától Németország

autopro.hu/V.M. | 2023.09.26 14:17

Óva int a kínai autók megvámolásától Németország

Fotó: Pexels

Volker Wissing német közlekedési miniszter óva intette Európát attól, hogy a Kínából importált elektromos autókra büntetővámot vessenek ki az Európai Bizottság vizsgálatának eredményeként, mivel a lépés súlyos gazdasági konfliktushoz vezethet.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, az Európai Bizottság szeptember közepén jelentette be, hogy vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a kínai állam nem-e nyújt túl nagy támogatást az Európába importált villanyautók után, ezáltal torzítva a versenyt.

A fejleményre reagálva Volker Wissing egy német lapnak nyilatkozva elmondta: „Alapvetően nem nagyon gondolkozom piaci korlátok felállításában.”

Hozzátette, hogy a kereskedelmet korlátozó politikák láncreakciót indíthatnak el, ami nagy károkat okozhat a német gazdaságnak. „Ma az autókat éri korlátozás, holnap a vegyipari termékeket, és minden egyes lépés szegényebbé teszi a világot.”

„Biztosítanunk kell, hogy az elektromos járműveinket versenyképes módon gyártsuk Németország és a világpiacok számára” – folytatta Wissing a Reuters által idézett interjúban.

Ütköző álláspontok

A Bizottság vizsgálatát Kína protekcionistának nyilvánította, egyúttal a német autóiparral egyetemben figyelmeztetett, hogy az károkat fog okozni a gazdasági kapcsolatokban.

Tehát a kereskedelmi korlátozásnak bőven vannak ellenzői, azonban támogatói is bőven akadnak. Egyikük Franciaország, mely eleve az uniós vizsgálat szorgalmazója volt, és saját piacán is fellépne a kínai márkák ellen. Robert Habeck német gazdasági miniszter szintén kiállt a büntetővámok lehetősége mellett, rámutatva, hogy a versenyjogi szabályok súlyos megsértése választ követel Európától.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink